La portaveu parlamentària de Junts pel Sí i secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar ahir que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos no ha posat en dubte cap partida per al referèndum. «Ho avala, no ha posat en dubte ni un cèntim d'euro», ha indicar sobre els 5,8 milions per a processos electorals que l'òrgan consultiu empara. Sobre la disposició addicional 31a (considerada inconstitucional), Rovira entén que el Consell de Garanties diu que «no pot determinar la legalitat d'un compromís polític» com és la convocatòria d'un referèndum.

Rovira va assegurar, en una entrevista a Catalunya Informació, que en els propers dies JxSí i CUP debatran quina de les opcions sobre la taula per la tramitació del pressupost acaben «acordant». En aquest sentit, va concretar que s'han emplaçat per parlar-ne la propera setmana. «Saben que no hi haurà cap passa enrere», va garantir als cupaires.

L'endemà del dictamen del Consell de Garanties -que considera inconstitucional la disposició addicional 31a però empara la partida de 5,8 milions d'euros-, la dirigent independentista va defensar que els lletrats avalen les partides per a processos electorals. Sobre la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017 -que estableix que el Govern ha d'habilitar la despesa per a la realització del «procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment que es convoqui»-, entén que Garanties diu també que no els pertoca posicionar-se sobre un compromís polític. «No volem pas que l'assumeixin els lletrats», va reblar Rovira. Preguntada sobre si eliminaran o modificaran aquesta disposició, va dir que hi ha diverses opcions sense entrar en detalls.

La CUP van apuntar divendres que mantenia el seu compromís amb el referèndum i que no pretenien modificar els comptes més enllà de millorar aspectes socials. «I saben que amb el dictamen no hi haurà cap passa enrere», va garantir Rovira als cupaires. «Mantenim ferms els compromisos polítics i trobarem les vies per fer-lo» va assegurar la portaveu de JxSí.

El rol de l'oposició i els comuns

Rovira va reiterar el caràcter no vinculant de les decisions del Consell, i es va queixar de les «declaracions incendiàries» de l'oposició augurant el final del referèndum. Els va retreure que ara apostin per fer cas a Garanties quan en el seu dia van recórrer el caràcter vinculant. Va assenyalar especialment el paper de Catalunya sí que es Pot. «Em costa d'entendre la revolta de l'oposició i sobretot que la protagonitzi gent com Joan Coscubiela que estan a favor del canvi social», va dir. Rovira els recrimina alinear-se amb C's i PPC, en ple «gir autoritari» de l'Estat i veu «innecessar» que el president de la Generalitat hagi de comparèixer al Parlament com demanen.