La defensa de CDC va evitar exposar els seus càrrecs en el judici per l'espoliació del Palau de la Música en renunciar a 36 testimonis, entre ells dos exconsellers de Jordi Pujol, en la primera jornada d'una vista marcada per un eventual pacte entre Jordi Montull i la Fiscalia perquè dos acusats delatin el partit.

A l'espera que dimecres que ve, dia 8 de març, comencin a declarar els 16 acusats en aquesta macrocausa, la defensa de CDC -que compareix com a responsable civil a títol lucratiu per l'espoliació del Palau- i d'Osàcar -que afronta set anys i mig de presó- ha anunciat que renunciava a 36 dels seus testimonis, entre ells els exconsellers de Política Territorial Pere Macias i Felip Puig, així com Jordi Turull, actual home fort del partit al Parlament.

La renúncia d'aquestes testificals, acceptada pel tribunal, suposa en la pràctica que s'anul·laran quatre dies de declaracions en el judici pel cas Palau -del 24 al 27 d'abril-, que estaven centrades fonamentalment en els concursos d'obra pública pels quals se sospita que CDC va cobrar suposades comissions il·legals a través de Millet i Montull, per a qui el fiscal demana 27 anys de presó.

L'advocat de CDC i d'Osàcar, Xavier Melero, va al·legar que renunciava a aquestes testificals per considerar que els concursos per a l'adjudicació de les obres investigades, com la Ciutat de la Justícia, la línia 9 del metro de Barcelona, el revestiment de la Sèquia Bellet i un pavelló a Sant Cugat del Vallès no són controvertits ni suposen l'objecte del judici.

Diversos exconsellers

Els 36 testimonis proposats inicialment per CDC i Osàcar i que finalment no compareixeran van formar part de les taules de contractació que van adjudicar alguns dels projectes sota sospita, la majoria d'ells en ser membres del consell d'administració de l'empresa d'obra pública de la Generalitat GISA.

La defensa també ha renunciat al testimoni de l'exconseller de Política Territorial durant el tripartit Joaquim Nadal (PSC) i de l'arquitecta Carmina Llumà, el fitxatge de la qual com a alt càrrec del consistori de Montcada i Reixac va motivar una condemna per tràfic d'influències a l'exalcaldessa socialista de la localitat Maria Elena Pérez i als exdirigents d'aquell partit Manuel Bustos i Daniel Fernández.

Llumà havia estat citada pel seu paper com a exsecretària de Política Territorial, ja que la defensa de CDC havia sol·licitat la testifical de tots els qui havien ostentat aquest càrrec entre el 1999 i el 2004: Josep Antoni Grau, Josep Arqués i Josep Mir.

D'altres dels testimonis que havia citat la defensa de CDC i Osàcar són l'exconseller de Medi Ambient i exsecretari general de Política Territorial Joan Ignasi Puigdollers, així com l'exdirector general de Ports i Transports Enric Ticó.

Demanen absolucions

També es lliuraran de comparèixer com a testimonis l'exdiputat del PSC i exalcalde del Vendrell (Baix Penedès) Martí Carciner, que va ser un dels col·laboradors més estrets de l'exconseller d'Economia Antoni Castells durant el tripartit, així com l'expresident de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals Brauli Duart.

La majoria de les defenses, entre elles les d'Osàcar o de les dels exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, van aprofitares qüestions prèvies del judici per demanar a la sala l'absolució dels seus clients, argumentant que han prescrit els delictes que se'ls imputen, entre ells tràfic d'influències i administració deslleial.

La defensa dels dos exdirectius de Ferrovial ha esgrimit, a més, que la Fiscalia no estava legitimada per exercir l'acusació contra els seus clients pel delicte d'administració deslleial, ja que aquest és "semipúblic" i exigeix denúncia dels perjudicats.

Els exdirectius de Ferrovial van presentar també diversos documents durant aquestes qüestions prèvies per acreditar que el procés d'adjudicació de les obres investigades va ser correcte.

Un altre dels cavalls de batalla plantejats per la defensa d'aquests acusats és la nul·litat dels arxius informàtics en què l'Agència Tributària es va basar per confeccionar l'informe en el qual va concloure que CDC va cobrar comissions il·legals de Ferrovial a través del Palau de la Música.