L´exconseller de la Presidència i portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha aprofitat el seu últim torn de paraula per advertir que la decisió del govern espanyol de donar una resposta penal a una reivindicació política és "un error immens" i que el sentit de la sentència no només l´afectarà a ell personalment, sinó que tindrà incidència també en les relacions entre Catalunya i l´Estat. Homs, que sha declarat "innocent" dels delictes que li imputen alhora que ha reconegut els fets, ha rebatut els arguments de la Fiscalia, que ha acusat la Generalitat d´haver fet un pols a l´Estat de dret. "Si posar les urnes és fer un pols a l´Estat, jo no vull ser d´aquest Estat", ha sentenciat. Ha advertit a més que la sentència no modificarà per a res ni la seva conducta a favor del dret a decidir ni el paper de les institucions catalanes per fer possible el referèndum aquest any. "Es farà, perquè el mandat democràtic està contrastadíssim a les urnes".

Homs ha fet ús del seu dret d´última paraula al Tribunal Suprem per declarar-se "innocent" dels delictes de desobediència i prevaricació que li atribueix el fiscal, però ha demanat que no es confongui aquesta proclamació d´innocència amb el fet que no admeti els fets que se li imputen "des del primer dia".

En aquest marc, ha defensat que la Generalitat va procurar que els catalans poguessin exercir els seus "drets fonamentals" i va actuar "en defensa de la dignitat del poble de Catalunya", que té una "voluntat contrastada" de "poder decidir per ell mateix" i fins i tot de "poder disposar d´un estat independent".

Ha recordat també que malgrat els arguments del Fiscal sobre el fet que "no hi ha democràcia sense llei", també es cert que hi ha hagut períodes històrics on ha existit "llei sense democràcia", i ha mostrat el seu convenciment que en aquest judici s´ha confós "dret i política" perquè la suspensió cautelar del TC sobre el 9-N partia d´una petició de suspensió automàtica del govern espanyol.

En aquest marc, ha destacat que la resposta del Tribunal Suprem tindrà efectes que van més enllà de la seva situació personal. Fins ara, ha apuntat, el procés independentista ha conegut el ´no´ del govern espanyol i del TC, però ara el Suprem emetrà una "resposta penal". Segons Homs, donar aquesta "resposta penal" a un problema de caràcter "polític" és un "error immens" del sistema i afectarà les relacions entre els governs de Catalunya i de l´Estat. "Vostès tenen una immensa responsabilitat", ha dit als magistrats.

També ha recordat que la mateixa Fiscalia que li atribueix delictes de prevaricació i desobediència no té aquestes consideracions pels incompliments del govern espanyol sobre les sentències del TC, perquè davant la seva denúncia a Rajoy "ni tan sols ha obert una investigació". Segons el fiscals, ha dit, "l´incompliment de sentències del TC no és un delicte, però en aquest cas, sembla que sí".

En tot cas, Homs ha finalitzat la seva intervenció recordant que la sentència no modificarà en cap cas la seva conducta en pro del dret a decidir, i ha avançat que les institucions catalanes convertiran la voluntat majoritària dels catalans de decidir el seu futur en u referèndum que "es farà, perquè el mandat democràtic està contrastadíssim a les urnes".