El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha rebut aquesta tarda al Palau de la Generalitat una representació de les cinc denominacions d'origen protegides (DOP) d'oli catalanes.

A la reunió, han assistit els guardonats en la IV edició dels Premis DOP Catalanes d'Oli que convoquen les denominacions d'origen Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà i s'atorguen a professionals, investigadors, cuiners i institucions que destaquen en la difusió de l'oli d'oliva.

En aquesta edició, els guardonats han estat: Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Les Moles, per la seva aposta per l'ús de productes de qualitat i proximitat i, en concret, l'oli verge extra; el doctor Eduard Escrich, per l'àmplia tasca que desenvolupa a la UAB en la recerca i difusió dels efectes beneficiosos del consum d'oli d'oliva, i el Grup Bonpreu, per la defensa dels productes de territori i en concret de l'oli verge extra en la seva política d'empresa.

Les cinc denominacions d'origen d'oli que hi ha a Catalunya apleguen 92 empreses, que majoritàriament són cooperatives oleícoles, i 17.200 productors. Repartides en setze comarques, es conreen 45.000 hectàrees d'olivera acollides a DOP i s'elaboren unes 12.000 tones anuals d'oli certificat.