El Govern no vol dilatar més l'entrada en vigor dels pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017. Així, un cop la CUP va garantir el seu suport als comptes, l'objectiu de l'executiu és intentar que la maquinària es posi en marxa el més aviat possible. Però la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries de C's, PSC i PPC ha retardat l'aplicació del pressupost. És per això que, davant la possibilitat que el Consell de Garanties esgoti tot el termini que té per presentar les seves conclusions, l'ACN ha pogut saber que el Govern i la CUP han acordat que, si això passa, forçaran la convocatòria d'un ple extraordinari per aprovar els comptes tan bon punt arribi el dictamen de l'òrgan consultiu. D'aquesta manera pretenen accelerar-ne l'aprovació i escurçar els tràmits que, fets de manera ordinària, retardarien encara més l'entrada en vigor del pressupost. La proposta, que parteix del Govern en sospitar que el Consell de Garanties podria esgotar el mes de temps que la llei li dona com a límit, la va traslladar el president, Carles Puigdemont, a les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya en una reunió dimarts passat al Palau de la Generalitat.

El dictamen del Consell de Garanties sobre els pressupostos no arriba. I el Govern té pressa per aprovar els pressupostos al Parlament i aplicar-lo. L'inici del tràmit parlamentari dels comptes va comportar el vistiplau de la CUP, però també el recurs al Consell de Garanties per part de C's, PSC i PPC. Els tres partits van enregistrar la petició de dictamen el divendres 10 de febrer, i l'òrgan consultiu va cursar l'acusament de rebut el mateix dia. La llei diu que el Consell té un mes de temps per dictaminar, que pot esgotar si ho considera oportú o presentar abans les seves conclusions. Tot i la rapidesa del Parlament en cursar la petició i del Consell de Garanties en acusar el rebut, en aquest cas, vol dir que podria emetre el seu informe fins al dia 10 de març.

Així doncs, i vist que de moment el Consell de Garanties no resol, el Govern ha volgut assegurar-se que l'aprovació no es retarda més del necessari. L'executiu tenia previst que al Ple del Parlament del 8 de març s'aprovessin els comptes, i així s'havia acordat amb la CUP. Però si l'òrgan consultiu esgota els seus terminis, no es podria fer aquell dia, i els pressupostos no es podrien substanciar fins el ple ordinari del dia 22 de març. Per evitar que passi tot aquest temps, el Govern i la CUP han acordat, segons ha pogut saber l'ACN, que si el dictamen del Consell de Garanties es presenta passat un mes, forçaran la convocatòria d'un ple extraordinari perquè es debatin, votin i aprovin la setmana del 15 de març.

Dimarts passat al matí, de fet, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va mantenir la seva reunió setmanal amb el vicepresident, Oriol Junqueras, on van donar forma a la proposta. La tarda del mateix dimarts, tal i com va poder comprovar l'ACN, el president es va reunir amb Anna Gabriel i Mireia Boya per traslladar la idea a la CUP. Els anticapitalistes van mostrar la seva conformitat i van donar el seu vistiplau a la proposta, que es posarà en marxa si el Consell de Garanties esgota els terminis.