El lehendakari, Iñigo Urkullu, va assegurar ahir que el procés català «no té res a veure» amb el camí emprès a Euskadi i ha insistit que és «necessari» assolir un pacte de nou estatus amb l'Estat durant aquesta legislatura.

Urkullu va presentar ahir a Vitòria, acompanyat pels consellers del seu Executiu de coalició entre PNB i PSE-EE, el programa de govern «Euskadi 2020» per a aquesta legislatura.

En la compareixença de premsa, ha desgranat els eixos de cadascun dels quatre pilars del programa, un dels quals està dedicat a l'actualització de l'autogovern que, segons ha recordat, passa per assolir un acord en la ponència parlamentària que es crearà amb aquest fi.

Nou acord

«És necessari un acord (de nou estatus) amb l'Estat en aquesta legislatura» sobre la base del que consensuï el Parlament, va defensar Urkullu, qui es va distanciar del procés català en assenyalar que «en res té a veure amb el camí que s'està recorrent a Euskadi» en apostar per la via de la bilateralitat.

Va desitjar el «més gran dels èxits a Catalunya» i va subratllar que al País Basc «sempre s'ha practicat el camí del pacte des del respecte mutu», camí que s'assumeix ara des del govern de coalició.

En aquest sentit, el programa de govern recull que el text articulat que surti de la ponència haurà de ser tramitat «d'acord amb les normes i procediments legals vigents, respectat l'ordenament jurídic, els mètodes democràtics i els drets i llibertats de la ciutadania». Quant a la reunió que va sol·licitar al president del Govern central, Mariano Rajoy, el lehendakari ha dit que manté la seva disposició a la trobada, «sempre que sigui una reunió amb continguts i resultats».