El Govern de Carles Puigdemont sospesa avançar el referèndum sobre la independència al juny, sense esgotar el termini límit de setembre que s'ha marcat, si el judici per la consulta del 9-N o el procés contra la Mesa del Parlament acaben en inhabilitacions, van explicar diverses fonts sobiranistes.

La previsió és que en els pròxims mesos hi hagi un últim intent d'allargar la mà al Govern de l'Estat per arribar a un acord, com planteja el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, però la distància que separa els dos executius en aquest tema és abismal i els processos judicials poden accelerar la convocatòria.

Fa unes quantes setmanes, Puigdemont va donar instruccions al Govern per tenir-lo tot preparat per a l'última setmana de maig, de manera que el primer diumenge en que resulti logísticament possible la votació sigui, segons fonts de Junts pel Sí (JxSí), el dia 28 d'aquest mes.

Una de les dates marcades en vermell al calendari, segons les fonts consultades, és l'11 de juny, encara que també diumenge següent -el dia 18, coincidint amb l'onzè aniversari del referèndum de l'Estatut- és una opció.

Però la decisió de celebrar-ho abans d'estiu no està presa i dependrà no només del context polític i judicial sinó també de si els preparatius de la cita (urnes, paperetes, cens, punts de votació i observadors internacionals) estan llestos, un aspecte que algunes fonts coneixedores dels treballs posen en dubte, ja que determinades tasques estan encara «molt verdes».

«Ens maltracta a tots»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat avui que el Govern central "ha renunciat a ser el de tots els catalans» i va remarcar: «Ens maltracta igual, siguem independentistes o no».

Puigdemont va dinar ahir amb la secció territorial del PDeCAT al Penedès, concretament a Subirats (Alt Penedès), on va fer un discurs per tancar la seva jornada de visita per la zona.

Segons el president català, l'Executiu central va deixar de ser «el govern dels catalans perquè ens maltracta a tots, siguem independentistes o no».

En aquest sentit, va posar exemples: «El Govern no transfereix les beques dels estudiants catalans, no inverteix en Rodalies a Catalunya però sí a Madrid, es gasta els diners del Corredor Mediterrani fent nous túnels a Madrid i riuen del nostre esforç fiscal».

Puigdemont va jutjar que amb aquesta «actitud» el Govern central «tracta malament a tothom, no només els que volem la independència».

«S'està acostumant a dur a terme polítiques dubtoses, al límit de la democràcia i és massa habitual que parli de jutjats, presons o querelles.

Està forçant massa i a vegades fins a podria dir que sobrepassa la democràcia», va afegir.

Lluny dels mitjans

El Govern espanyol aposta per celebrar noves reunions «discretes» com la que Mariano Rajoy i Carles Puigdemont van celebrar el passat 11 de gener a La Moncloa, on no hi va haver cap acostament, abans de fer-ne una de pública que -segons fonts de l'executiu de Rajoy- provocació «frustració» a la ciutadania si es repetís el resultat. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va apuntar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, on ha assenyalat que «com menys soroll hi hagi, millor» per al restabliment de la confiança, per poder parlar «sense la pressió mediàtica d'haver d'explicar exactament després el que ha passat».

En tot cas, segons fonts del govern espanyol, Rajoy està a reunir-se amb Puigdemont sense apriorismes però sense marge tampoc per negociar el referèndum. Méndez de Vigo va insistir a la roda de premsa que «el diàleg no té data de caducitat", i seu govern està disposat a parlar dels 45 punts (tots menys el referèndum) que incorporava el document que Puigdemont va lliurar a Rajoy.