Un home de 32 anys va sembrar ahir el pànic a Barcelona conduint a tota velocitat i en alguns trams contra direcció un camió de butà que havia robat, fins que l'han aturat a trets els Mossos d'Esquadra i la Urbana, que descarten el mòbil terrorista i apunten a un trastorn mental.

El succés, en el qual tres persones van quedar ferides lleus perquè el camió va envestir alguns vehicles i anava perdent bombones de butà pels seus cops de volant, va posar a prova en plena alerta terrorista la reacció dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que van acabar aturant el conductor poc després de les 10.30 hores, després de deu minuts de fugida en els quals va recórrer tres quilòmetres.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, es va apressar a assegurar a través de Twitter que aquest incident no respon a cap acte terrorista i va precisar que el conductor detingut, d'origen suec, té antecedents psiquiàtrics.

De la seva banda, el màxim responsable dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, el comissari Joan Carles Molinero, que ha comparegut en roda de premsa al costat de l'intendent de la Guàrdia Urbana Evelio Vázquez, va descartar que el conductor tingui relació amb el terrorisme i va apuntar que la principal hipòtesi és que la seva conducta obeeixi a un trastorn mental o al consum de tòxics.

El conductor, natural de la regió sueca de Götaland i que feia poques hores o dies que era a Barcelona, va ser traslladat després de l'arrest a un centre mèdic i posteriorment a un psiquiàtric, on va restar ingressat per avaluar el seu estat mental, segons han informat a Efe fonts pròximes al cas.

L'home, detingut després que agents dels Mossos i de la Urbana que el perseguien haguessin disparat set trets al camió que conduïa, va circular de forma temerària sense esquivar els vehicles que li venien de cara i posant en perill els policies que el seguien, segons Molinero.

Perfil terrorista descartat

El comissari dels Mossos va destacar que el detingut «conduïa obsessivament cap endavant», sense voluntat d'apartar-se quan se li creuaven transeünts, encara que en cap moment del seu recorregut s'ha dirigit intencionadament a ells amb el propòsit d'atropellar-los o de causar «un gran dany».

En espera dels resultats de les proves d'alcohol i drogues que es van practicar al detingut, els Mossos van rebutjar la hipòtesi que estigui relacionat amb el terrorisme, ja que segons Molinero no encaixa amb «aquest perfil», ni es van trobar indicis que ho apuntin. El detingut, que no té antecedents a Espanya i no portava armes, no compta amb domicili fix al país i la policia catalana treballa amb les hipòtesis que va arribar a Barcelona fa uns dies o fins i tot unes hores, amb un passaport legal.

En el seu recorregut a tota velocitat quan fugia de la policia, el detingut va perdre unes 90 bombones de butà que portava el camió, que tenia les barreres de seguretat de la càrrega abaixades perquè l'havia robat quan el seu responsable estava repartint i havia deixat les claus posades.

Una dona i un home van quedar ferits lleus en rebre l'impacte d'una de les bombones caigudes, mentre que un urbà també va resultar lesionat lleu quan va haver de saltar per evitar que l'envestís el camió.

Cronologia dels fets

L'home va robar cap a les 10.30 hores el camió a la confluència entre els carrers Vilà i Vilà i Lafont, al barri barceloní del Poble Sec, i va conduir a tota velocitat carrer Paral·lel avall, perdent part de la càrrega en el trajecte, fins que a la plaça Carbonera els Mossos d'Esquadra li van donar el primer alto perquè s'aturés, si bé no els va fer cas. Després de circular per la rotonda de la plaça Carbonera, on el camió va seguir perdent bombones de butà, el conductor es va encaminar a una via de servei situada al moll de la Fusta, un dels epicentres de les visites turístiques a Barcelona per la seva proximitat a les Rambles i al Barri Gòtic de la ciutat.

A la plaça Pau Vila, el camió va rebre els primers trets per part de la Guàrdia Urbana i d'agents del cos de serveis especials ARRO dels Mossos d'Esquadra. En veure's perseguit per la policia, va començar a circular en contra direcció fins arribar al carrer doctor Aiguadé, on ha intentat incorporar-se a la Ronda Litoral, on va xocar amb tres vehicles que pretenien abandonar la via ràpida. Posteriorment, va ser detingut.