La fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa que els insults dirigits a ella quan sortia divendres del judici del 9-N van ser "greus" i es dirigien a una "institució de l'estat" que ella representa. Per això, amb "tranquil·litat i cap fred" estudiarà si obre diligències prèvies d'investigació contra el jove que la va increpar a la cara i acostant-s'hi. Magaldi diu que davant d'aquests insults "no podia abaixar el cap" i que va sostenir la mirada als manifestants que la increpaven per mantenir la "dignitat", sense que fos cap "desafiament". Segons ella, els insults que reben sovint els polítics que van a declarar als jutjats "van amb el càrrec" i ells "ja hi estan acostumats".

En una llarga roda de premsa després del comunicat d'aquest dilluns de la Fiscalia General de l'Estat donant-li suport, Magaldi ha començat dient que ella, per deformació professional, mai menteix i que "les opinions són lliures però els fets són els que són". Per això, ha volgut contestar a algunes versions "contradictòries" que s'han explicat sobre els fets de divendres i algunes que posen en dubte la seva versió.

Així, ha explicat que va seguir tot el judici del 9-N en directe, i que tot i que gairebé sempre entra i surt per la porta principal del Palau de Justícia, com va fer dilluns al matí amb la manifestació de suport a Mas, Ortega i Rigau, la setmana passada va sortir diversos cops per una porta lateral, ja que els escortes dels dos fiscals en cap també la portaven a ella a casa. No obstant, divendres al migdia va voler marxar caminant a casa i va baixar les escales principals de l'edifici judicial. Fora hi havia premsa però també entre 20 i 40 manifestants independentistes que cridaven i insultaven a bona part de la gent que sortia, fins i tot confonent fiscals amb periodistes o advocats defensors.

Entre els crits que va sentir des de l'escala hi havia el ja famós "fora, fora, fora, la justícia espanyola". "Davant d'aquestes expressions", Magaldi ha dit que va tenir clar que "no podia abaixar el cap, humiliada, baixar corrent les escales i marxar", ja que, segons la fiscal, els crits es dirigien a ella, com a membre d'una institució de l'estat. Per això, es va quedar "dreta, ferma, mirant-los, no insultant, ni fent botifarra o traient la llengua". Aquesta actitud, "no devia agradar" als manifestants, que li van cridar "feixista, merda, fora, ves-te'n de Catalunya".

Va acabar de baixar les escales i els insults van seguir mentre ella anava caminant per la vorera amb un altre fiscal. Mentre la insultaven, ella es parava, es girava i mirava els manifestants. Un d'ells, un jove, va sortir de darrere les tanques i es va acostar corrent cap a ella, cosa que li va fer "témer" per la seva "integritat", tot i que es va tranquil·litzar i s'esperava com a molt un clatellot quan va veure que no portava res a la mà. En veure uns mossos a prop, Magaldi els va avisar perquè s'acostessin.

El noi li va dir, amb una "mirada d'odi" que Magaldi no oblidarà mai: "Tu ets la fiscalia, que ens condemnes per posar les urnes, quina vergonya". Ella li va respondre que no era la fiscalia, sinó la fiscal en cap de Barcelona, i que són els tribunals qui condemnen o absolen, mentre que el ministeri públic només acusa. "Ells m'ho han dit", va respondre el jove assenyalant el grup de manifestants. Així, va veure que "no tenia sentit seguir parlant", i mentre un mosso uniformat s'enduia el noi cap a les tanques on hi havia la resta de manifestants, ella i l'altre fiscal van ser acompanyats uns metres per un mosso de paisà.

Un cop calmada la situació, va trucar el fiscal del cas 9-N, Emilio Sánchez-Ulled, per saber si havia pogut sortir tranquil de l'edifici, i aquest li va confirmar que sí. Un cop a casa va parlar per telèfon amb el fiscal general de l'estat, José Manuel Maza, i va escriure un 'whatsapp' a diversos fiscals per explicar-los l'incident. Magaldi ha agraït el suport de "molta gent" i la "dignitat" que Ulled va retornar a tota la fiscalia amb les seves intervencions durant el judici.

Preguntada per si obriran diligències prèvies d'investigació contra el jove, Magaldi ha dit que de moment ja han demanat les imatges de les càmeres de seguretat del Palau de Justícia, i ho estudiaran amb "tranquil·litat, rigor, assossec, el cap fred i sentit comú".

Per a Magaldi, no és el mateix que insultin a polítics a les portes dels jutjats que a ella, ja que "sabien qui era", "no tothom és fiscal", ha assegurat, opinant que els polítics "ja estan acostumats" als insults i els "va en el càrrec". "Cadascú sap el que sent", ha dit. Per això, considera que els insults són molt "greus" perquè anaven dirigides a una institució de l'estat.

Per últim, Magaldi ha assegurat que ella no pretén ser fiscal superior de Catalunya, càrrec que, segons ella, ja hauria pogut obtenir fa anys i mai se li ha ofert i sempre l'ha rebutjat. "Ja sóc on volia ser, a la trinxera, on es treballa de debò", ha conclòs.