Uns 300 empresaris valencians i catalans van fer ahir a Tarragona una defensa unànime del corredor mediterrani. En una jornada organitzada per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i el Cercle d'Economia, el sector empresarial va reivindicar la necessitat de complementar la històrica xarxa radial ferroviària de l'Estat amb una connexió circular que relligui la costa entre Algesires i la frontera amb França. «Els principals problemes són la manca de planificació i de voluntat política», va dir el president de l'AVE, Vicente Boluda, emplaçant el govern a fixar la data per a la posada en marxa de la infraestructura.

El Palau Firal i de Congressos de Tarragona va ser l'escenari escollit pel sector empresarial per iniciar una intensa campanya de defensa del corredor mediterrani, que considera prioritari i urgent. L'elecció de la ciutat no va ser casual. Boluda va recordar que el «coll d'ampolla» entre Vandellòs i Tarragona és ara l'únic tram de via única de la línia de la costa.

En la trobada, l'empresariat va exigir la posada en marxa del corredor mediterrani entre Algesires i la frontera amb França, territoris que concentren prop de la meitat de l'activitat econòmica i de la població de l'estat espanyol. Després dels reiterats retards i incompliments d'execució per part del govern espanyol, van denunciar que la segona i la tercera ciutat de l'Estat -Barcelona i València, respectivament- encara no disposin d'un enllaç d'Alta Velocitat. El president de l'AVE va emfasitzar que aquesta situació es produeix en el segon país amb més quilòmetres d'alta velocitat del món -per darrere de la Xina-, «el 80% dels quals són inútils», afirmen.

«S'han trobat a faltar dos plantejaments claus: la manca de planificació i de voluntat política», va concloure Boluda, qui es va referir a les promeses incomplertes de l'exministra de Foment, Ana Pastor: «Ens va jurar que la solució provisional -el tercer carril- estaria enllestida al primer trimestre del 2015 i ja som al 2017 i ni ells mateixos saben quan l'acabaran».

L'AVE va cridar a completar el model de transport radial a l'Estat amb una xarxa circular que abraci la Mediterrània. «Potser el model de fa 200 anys era el que tocava, però ara tindríem menys problemes si hi hagués una infraestructura circular i s'haguessin combinat», va defensar. Davant els 300 empresaris. Boluda va criticar que alguns, a Madrid, «només es miren el melic». Així, els empresaris van reclamar al govern espanyol que posi data a l'alta velocitat entre Barcelona i Alacant i concreti quan iniciarà els treballs de la doble plataforma ferroviària, que veuen com la solució definitiva enfront del tercer carril, que creuen ha de ser de provisional.

Una altra de les demandes que es van fer és que l'ample internacional entre Almeria i la frontera francesa sigui operatiu l'any 2025.

El corredor per Madrid

Boluda va evitar polemitzar pel fet que l'Estat faci servir fons destinats al Corredor per costejar obres del TAV a Madrid. «Com en tot, sempre es destina molt a determinades obres, que no dic que no siguin necessàries, però nosaltres reivindiquem que aquesta és absolutament necessària per València i Catalunya», va asseverar.

Per la seva banda, el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, va cridar a convèncer els polítics que el corredor mediterrani és d'interès general i convé a tot el país. «Han d'arribar a la conclusió que millorar la competitivitat de l'arc mediterrani és bo per a Espanya», va dir lamentant la lentitud d'execució del projecte i la manca de concreció sobre el termini de finalització de l'obra.

El secretari general adjunt de Ferrmed, Francisco García Calvo, va constatar que hi ha una posició unitària de tot l'empresariat per disposar d'alta velocitat per a passatgers i mercaderies. «Cada any que passem havent de canviar d'eixos o de tren a la frontera, perdem competitivitat», va advertir. García Calvo va recordar el paper testimonial del transport de mercaderies per ferrocarril, que ara és de menys del 5% i que es vol arribi a nivells d'entre el 20 i el 20%.

L'acte va comptar amb la taula rodona «El corredor mediterrani: prioritari i urgent», en la qual van participar Agnès Noguera, consellera delegada de Libertas 7 i vicepresidenta d'AVE, i Antón Costas, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona. El catedràtic va alertar que ha de ser l'activitat econòmica la que exigeix les infraestructures, i no a l'inrevés.

La jornada va comptar amb una nodrida representació empresarial, entre els quals el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de Mercadona, Juan Roig, i el president del Grup Godó, Javier Godó. També van prendre part de la trobada representants institucionals, polítics i empresaris d'Andalusia i Múrcia. De fet, després de la jornada celebrada a Catalunya, s'han programat dos actes més: un el dia 14 de març a Múrcia i un altre l'11 d'abril a Almeria.

Un dels principals objectius de les trobades és la presentació del canal de comunicació www.elcorredormediterraneo.com, per informar i impulsar la infraestructura i posar de manifest la seva necessitat i importància. El projecte permet navegar de forma interactiva pel traçat ferroviari gràcies a una gravació feta amb helicòpter entre Algesires i la frontera amb França. Igualment, s'ha endegat una campanya de recollida de signatures adreçada a la societat civil amb l'etiqueta #QuieroCorredor.

El Govern diu estar compromès

En paral·lel, el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va afirmar que «no hi ha dubte» del compromís de l'executiu de Rajoy amb el corredor mediterrani. En una nota de premsa, va expressar que des del 2012 la inversió en l'eix ferroviari ha estat de 13.500 milions executats sobre un total de 17.000. «L'any 2011 no hi havia ni un euro invertit al corredor mediterrani, tan sols projectes, idees i un PowerPoint, i aquest govern», en «un context de dificultats», ha «invertit 13.500 milions», va defensar.