Adif ha posat en marxa un pla per prevenir robatoris de cable en la xarxa convencional a les demarcacions de Barcelona i Girona. El pla, que inclou també la rehabilitació d'instal·lacions malmeses per robatoris, contempla la instal·lació de proteccions i el formigonat de canaletes, entre altres treballs.

Aquesta actuació és una més de les mesures adoptades per Adif per evitar robatoris i actes vandàlics, que causen greus perjudicis a l'explotació i incideixen negativament en el servei prestat als usuaris

Treballs de topografia

Adif ha posat en marxa un pla per prevenir robatoris de cable a la xarxa ferroviària convencional de les províncies de Barcelona i Girona. El pla, que també inclou la rehabilitació d'instal·lacions de cablejat danyades per robatoris, es durà a terme mitjançant un contracte recentment adjudicat per un import de 1.814.238,9 euros (IVA inclòs).

Aquesta actuació és una més de les mesures adoptades per Adif per evitar robatoris i actes vandàlics en instal·lacions ferroviàries (especialment en el cablejat de seguretat i comunicacions), que causen greus perjudicis a l'explotació i incideixen negativament en el servei prestat als usuaris.

Entre aquestes mesures destaquen, a més, la instal·lació de circuits tancats de televisió i detectors antiintrusió, l'increment de les patrulles pròpies de seguretat i el reforç de la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra i altres cossos policials locals, a més d'altres actuacions que actualment es troben en fase de proves.

Gràcies a aquestes mesures ia les operacions policials dutes a terme per a la desarticulació de grups de delinqüència organitzada que actuaven a Catalunya ha permès reduir el nombre de robatoris a la xarxa ferroviària (ample convencional i alta velocitat) d'aquesta comunitat en més d'un 95% en 2016 pel que fa a 2015.

Operacions incloses en el pla

A més de la reposició del cablejat malmès pels robatoris, el pla contempla la col·locació de protectors, el formigonat de les canaletes que el allotgen i el soterrament de cables que discorren en rases. D'aquesta manera, es dificultarà l'accés i la manipulació de les instal·lacions.

Així mateix, es realitzarà una topografia que permetrà als serveis de manteniment localitzar la ubicació física precisa de les canalitzacions de les noves esteses de cablejat.

Per garantir l'òptim estat d'aquestes instal·lacions, es duran a terme altres operacions, com la rehabilitació de canalitzacions i arquetes, la substitució de cables de senyalització i altres conductors d'energia, la retirada dels elements que quedin en desús, així com el desbrossament de vegetació i la neteja de la plataforma ferroviària.

El contracte, adjudicat a l'empresa Telèfons, Línies i Centrals (Telice), té un termini d'execució estimat de 18 mesos.