L'advocat de l'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació Joana Ortega, Rafael Entrena, ha començat el seu informe final en el judici del 9-N dient que el fiscal Emilio Sánchez-Ulled potser és "Messi" i "ha fet un bon relat", però "no ha fet cap gol". Per a ell, ha estat un "error" arribar a judici per aquesta qüestió, perquè el 2005 es va anular l'article del Codi Penal que condemnava la convocatòria de referèndums il·legals. Per això, i recordant que el Congrés de Diputats va rebutjar tornar-lo a incloure al Codi Penal el 2012 i el principi d'intervenció mínima del dret penal, ha afirmat que "si no és delicte portar a terme un referèndum, encara menys un procés participatiu sense efectes vinculants".

"En conseqüència, la controvèrsia política s'ha de conduir a través del diàleg, el debat parlamentari, les reformes legislatives o les urnes, però mai per la via criminal", ha afegit.

En aquest sentit, ha dit que aquesta manca d'efectes vinculants és la que ara fa que el Govern vulgui portar a terme un referèndum els propers mesos. Així, ha enumerat diverses diferències entre la consulta que es volia fer i que va suspendre el TC el 29 de setembre del 2014 i el procés participatiu que finalment es va acabar fent gràcies als voluntaris. Això, segons ell, evidencia que es va respectar la legalitat.

Justament, sobre la suspensió del 4 de novembre, ha dit que era una mesura cautelar, no pas una sentència, i per tant susceptible de recurs i revocació. Entrena ha recordat que les mesures cautelars no poden produir efectes d'impossible reparació, i ha dit que en la providència del TC no es deia "que es tanqués la web, es cremessin les urnes ni es destruïssin paperetes". Així, ha lamentat la "manca de claredat de la providència", que era un "automatisme" del TC davant la petició del govern espanyol, sobre la qual ell mateix té dubtes jurídics.

Entrena, que ha reiterat alguns dels arguments de Melero, ha explicat que el 4 de novembre el paper d'Ortega ja havia finalitzat i que ella no era la responsable del CTTI, que depenia d'Economia i Coneixement, ni del CIRE, depenent de Justícia. Sobre la web, ha dit que ja no s'havia d'actualitzar després del 4 de novembre.

Per concloure, ha dit que el judici ha estat sobre "actuacions estrictament polítiques que estan fora de l'àmbit d'intervenció dels tribunals penals" i en cap cas es donen els requisits objectius i subjectius dels delictes de desobediència i prevaricació.

A la tarda serà el torn de l'advocat de Rigau, Jordi Pina, i els tres acusats tindran el dret a l'últim torn de paraula.