El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que el judici contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, ha evidenciat aquest dilluns "el fracàs de dos governs incapaços de dialogar" i alhora "el fracàs d'uns dirigents que no van atendre una decisió del Tribunal Constitucional" arran del 9-N. En aquest sentit, Iceta creu que els tres exmembres del Govern i l'exconseller i diputat del PDeCAT, Francesc Homs, s'enfronten a procediments judicials per desobeir el TC i "no per les seves idees". En roda de premsa a la seu del partit, Iceta ha fet una crida als executius català i espanyol perquè la societat no sigui "ostatge de la incapacitat per resoldre un veritable atzucac". "Som a temps d'evitar el xoc de trens", ha arengat el dirigent socialista. A més, ha advertit que "pocs exemples es poden trobar de governs democràtics que se saltin la llei".

Iceta, contrari a la judicialització de la política, ha reclamat respecte a la legalitat i ha apostat per utilitzar "mecanismes legals" quan els polítics vulgui canviar la llei. De fet, Iceta ha recomanat "practicar", i no només "predicar", el diàleg "sense condicions prèvies". "Que trobin per la via del diàleg les solucions als problemes on ens encallem, que la societat no se senti ostatge de la incapacitat dels governs que tenen la màxim a responsabilitat per resoldre un problema que ha resultat un veritable atzucac", ha afirmat el dirigent socialista del PSC en roda de premsa.

A més, Iceta ha recordat que en qualsevol país democràtic s'arribaria tard o d'hora als tribunals si una institució "no atén" el seu Tribunal Constitucional. "No li puc citar exemples perquè pocs exemples es poden trobar de governs democràtics que se saltin la llei", ha advertit el primer secretari de PSC en acusar la Generalitat de "no fer cas" a la decisió del TC sobre el 9-N.

Després de reunir l'executiva del partit aquest dilluns, Iceta ha deixat ara en mans del TSJC i del Tribunal Suprem decidir si l'actuació del Govern pel 9-N va "constituir delicte". I en aquest sentit ha recordat que els tribunals han d'actuar amb independència "tant dels governs d'aquí i d'allà com de qui es manifesta davant d'ells", ha assegurat en referència a la manifestació que han convocat les entitats sobiranistes a les portes del TSJC.

En aquest sentit, ha descartat qualificar la manifestació sobiranista com un intent de condicionar el tribunal. En defensar d'entrada la llibertat d'expressió dels ciutadans, el dirigent socialista ha argumentat també que tant el Suprem com el TSJC han donat mostres d'independència i creu que "no es deixaran endur per sentiments i pressions sinó per l'aplicació del dret i la justícia" en dictar sentència.