L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha titllat de "lamentable" el fet que aquest dilluns hagi arribat a judici la causa del 9-N. Considera que es tracta d'un episodi més de la judicialització de la política i una mostra de la "mala qualitat democràtica" de l'estat espanyol. Segons Colau, la "resposta repressiva" de l'Estat, en front d'interpel·lacions polítiques és "rebutjable en termes democràtics" i, a més, defensa l'alcaldessa, no aporta solucions polítiques al conflicte entre Catalunya i Espanya. Colau ha reclamat a l'estat espanyol que l'anomenada 'operació diàleg' sigui de debò i ha mostrat el seu suport als encausats pel 9-N i ha tots aquells que defensen i treballen per fer possible el referèndum a Catalunya.

Colau ha parlat sobre el judici del 9-N durant una visita al recinte fabril de Can Batlló, on ha defensat el fet d'haver mantingut inalterable l'agenda municipal, tot i el judici del 9-N. L'alcaldessa assegura que ha mostrat, mostra i mostrarà el seu rebuig a la judicialització de la política en múltiples ocasions.

L'alcaldessa, de fet, reclama respostes polítiques per al que considera un conflicte polític i suggereix a l'estat espanyol que l'operació diàleg ha de començar per "reconèixer les persones i les seves legítimes aspiracions". A primera hora del matí, Colau havia piulat des del seu compte a Twitter que "posar urnes no pot ser delicte en un estat democràtic" i insistia en el seu suport a Mas, Ortega i Rigau.