La població de Das, situada al mig de la vall de la Cerdanya i que acostuma a patir les temperatures més baixes de Catalunya, va registrar dimecres passat dia 18 una temperatura mínima de -21,6ºC, la més baixa en 15 anys a Catalunya fora de l'alta muntanya.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha fet avui balanç de l'onada de fred que ha afectat a la comunitat des de dimarts fins ahir i que ha deixat temperatures de menys de -19ºC en moltes zones del Pirineu i de -10ºC en punts del centre de Catalunya, així com gelades fins a la línia de costa.

Va ser al llarg del dimarts, dia 17, a l'àrea del Pirineu i del Prepirineu quan es va registrar un refredament més important, fins al punt que els valors més baixos de l'episodi en l'alta muntanya es van arribar ja a primera hora del matí.

Va ser llavors quan les estacions meteorològiques situades a major altitud, al voltant dels 2.500 metres, van arribar a fregar els -20ºC.

Concretament, l'estació de Boí (2.535 m), a l'Alta Ribagorça, va registrar una mínima de -19,7ºC, la més baixa mesura per les estacions des de l'onada de fred de febrer del 2012, que va deixar un valor mínim de -23,2ºC a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.

En aquesta onada de fred, a més, el vent va fer que la temperatura de sensació fora molt més baixa.

Dimecres 18 es va registrar la matinada més freda de l'episodi en la majoria de comarques, amb una temperatura sota zero a gairebé tot Catalunya, excepte al Delta de l'Ebre, alguns punts del cap de Creus i el centre de la ciutat de Barcelona.

L'estació de Das-Aeròdrom, que registra sovint els valors més baixos de temperatura mínima de tot Catalunya per la seva ubicació al centre de la plana de la Cerdanya, a una altitud de 1.097 metres i amb serres que superen els 2.000 metres als dos costats, va mesurar -21,6ºC, la temperatura més baixa en 15 anys fora de l'alta muntanya.

Segons els meteoròlegs, la presència d'una massa d'aire notablement fred, temperatura molt baixa al llarg del dia anterior (no va superar els -5,5ºC al migdia), humitat relativa més aviat baixa, cel net, vent pràcticament en calma a partir de mitjanit i un terra totalment innivat, amb més de 15 centímetres de neu fresca, van afavorir aquest rècord de temperatura.

Feia més de 15 anys, des del mes de desembre de 2001, que aquesta estació no registrava valors tan baixos.

En aquella ocasió, després d'una nevada, la inversió tèrmica va ser molt més marcada i sobretot persistent i es van registrar fins a 6 dies amb una temperatura mínima inferior als -20ºC, que van ser consecutius del 18 al 22 de desembre i amb un valor mínim històric de -22,6ºC el 25 de desembre de 2001.

Malgrat aquest rècord, l'SMC ha informat que la intensitat de l'onada de fred d'aquesta setmana no ha estat tan rigorosa com la de febrer del 2012, que va ser molt més persistent, ja que es va prolongar durant dues setmanes.

Les dues úniques excepcions són les de Das-Aeròdrom (Cerdanya) i la de Gimenells (Segrià), que dimecres va registrar -8,5ºC de mínima, la temperatura més baixa des de l'1 de març de 2005.