Unió de Pagesos reclama "celeritat" al Govern per tal que es pugui aplicar en breu el nou Decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes en què treballa el Departament d'Agricultura. El sindicat, que aposta per un document que "sigui coherent amb les demandes dels pagesos i ramaders", recorda que el decret "ja porta més de tres anys de retard i que cal actualitzar-lo amb urgència per tal de posar fi a la situació d'inseguretat jurídica dels ramaders que presenten projectes per millorar les seves explotacions". Des d'Unió de Pagesos veuen amb bons ulls que es revisin "de forma consensuada amb el sector" els criteris actuals per a l'ampliació i la instal·lació de noves granges en les zones d'alta densitat ramadera en el nou decret, però rebutgen "l'aplicació unilateral per part de l'administració de mesures que no preveu la normativa vigent mentre no s'aprova el decret". Altrament, el sindicat ha valorat positivament l'increment d'exportacions porcines durant el 2016, "que ha fet possible tancar el preu mitjà de Mercolleida a 1,13 euros/kg viu, igual que al 2015".

Unió de Pagesos valora de forma positiva el balanç del sector porcí de l'any 2016 gràcies a la disminució del cost de producció, "que ha permès tancar l'any amb guanys per als ramaders", segons el sindicat. Tot i això, cal remarcar que el preu mitja del porcí a Mercolleida va ser el 2016 "el mateix de l'any anterior" (1,13 euros per quilo viu), "el valor més baix dels últims cinc anys".

Segons dades de SIP Consultors facilitades per l'organització agrària, el cost de producció durant el primer semestre del 2016 va ser d'1,03 euros/kg de porc de 108 kg de pes viu, que contrasta amb els 1,09 euros/kg per un porc de 107 kg de pes viu de l'any anterior. "Si es confirma aquest cost de producció per al 2016, els ramaders catalans haurien obtingut un marge de 0,05 euros per quilo d'animal viu", segons remarquen des del sindicat.

Unió de Pagesos atribueix la disminució en el cost de producció a l'alimentació i la millora d'eficiència. I és que segons dades del Departament d'Agricultura, l'any 2015 el cost d'alimentació en cicle tancat va ser de 70,30 euros/unitat, mentre que el 2016 es va situar en 66,31 euros/unitat. Cal recordar que l'alimentació suposa el 70% del cost d'una explotació porcina.

Paral·lelament, durant el 2016 s'ha consolidat l'increment de les exportacions porcines europees, especialment a la Xina, a causa de la reestructuració del sector estatal, i la previsió és que es mantinguin durant el 2017. El 2015 es van exportar productes porcins per un valor de 4.000 milions d'euros, i les xifres definitives per al 2016 podrien ser de 4.500 milions d'euros, un 10% de les exportacions del sector agroalimentari total, segons UP. En aquest sentit, l'organització agrària defensa que l'adequació als requisits del Decret d'ordenació ramadera, que implica la instal·lació de tanques en les explotacions porcines amb l'objectiu d'augmentar les mesures de bioseguretat, "és un exemple de l'esforç econòmic i tècnic dels productors per mantenir aquestes xifres".