n El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, viatjaran el proper 24 de gener a Brussel·les per participar en un acte al Parlament Europeu on explicaran el referèndum, segons fonts del Govern. Puigdemont, Junqueras i Romeva explicaran que hi ha una majoria al Parlament que vol pactar amb l'Estat una consulta vinculant, però denunciaran també que el govern espanyol no vol negociar i que tenen intenció de celebrar-lo igualment. També aprofitaran per donar un missatge de confiança a la UE, remarcant la seva vocació europeista. A més de la premsa internacional, s'espera la presència de diplomàtics i d'eurodiputats.

El Govern ha escollit el Parlament Europeu per celebrar aquest acte perquè és la seu de la sobirania popular europea. De fet, el president, el vicepresident i el conseller faran èmfasi en la vinculació entre referèndum i democràcia. L'acte servirà per explicar que a Catalunya hi ha una majoria política i també social que vol un referèndum pactat. Puigdemont, Junqueras i Romeva apuntaran que ja han fet la petició formal per fer la consulta al govern espanyol, però alhora transmetran que el Partit Popular es nega a negociar. La intenció és que la premsa internacional, els eurodiputats i diplomàtics presents a Brussel·les coneguin de primera mà quins són els plans del Govern de Catalunya, que passen primer per intentar un acord amb l'executiu espanyol, però que també inclouen la convocatòria d'una consulta encara que no comptin amb l'aval de l'Estat. El president de la Generalitat i els consellers també reiteraran la voluntat de Catalunya de continuar formant part de la UE en el cas que assoleixi la independència, donant a entendre que aquest procés no té per què afectar o desestabilitzar Europa. L'acte, que tindrà lloc a les 19 hores, està organitzat pels eurodiputats Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa i pel secretari general d'Afers Exteriors, Jordi Solé. La conferència portarà per títol «El referèndum català».

Pascal defensa el referèndum

La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Marta Pascal, no veu «cap argument perquè no s'hagi de fer el referèndum» i considera que aquest «es guanya des del centre» i no «des dels extrems». En una entrevista que publicava ahir el diari Ara, Pascal va dir que «si tot va com ha d'anar» amb el referèndum, «aquesta Catalunya tindrà un segell, el segell Puigdemont», ha assegurat. Sobre les recents declaracions de la presidenta del Consell Nacional del PDECat i de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, en què va suggerir que el referèndum potser no se celebraria, Marta Pascal va defensar que «se li van treure les paraules de context». «No tinc cap dubte ni veig cap argument perquè no s'hagi de fer», va concloure.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també aposta pel referèndum i ahir va començar una campanya per convèncer els indecisos. L'entitat presidida per Jordi Sánchez va posar en marxa la campanya «Fem futur», amb la qual vol explicar els beneficis de la independència a sectors indecisos de la ciutadania. La plataforma independentista va escollir el municipi de Sant Feliu de Llobregat per donar el tret de sortida a aquesta campanya, malgrat que encara no hi ha data concreta per a un referèndum que compta amb el rebuig frontal del Govern central i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès a convocar el setembre d'aquest any.

Jordi Sánchez va explicar que l'objectiu d'aquesta campanya és convèncer els indecisos de les bondats de la independència i combatre els arguments de la por que propugna el Govern espanyol en contra del procés independentista de Catalunya i del referèndum.