La cimera ha constituït formalment aquest divendres el Pacte Nacional pel Dret a Decidir que impulsarà una campanya per recollir adhesions, també fora de Catalunya, a una consulta pactada amb l´Estat. L´objectiu, segons ha explicat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és "demostrar en el moment que es consideri oportú davant el govern espanyol i la comunitat internacional que aquesta demanda té un amplíssim suport al darrere". Puigdemont ha explicat que el "comú denominador" de les intervencions en la cimera, que s´ha allargat durat dues hores i mitja, és la defensa d´un referèndum acordat amb l´Estat. D´altra banda, s´han decidit els 8 membres que formaran part de la comissió executiva del nou Pacte, amb la voluntat que el funcionament representi "transversalitat i pluralitat".

Puigdemont ha explicat que s´ha constituït el Pacte Nacional pel Referèndum com una "evolució i conseqüència lògica" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, fins ara presidit per Joan Rigol. Segons el president de la Generalitat, aquest divendres s´ha fet un "salt endavant" i ha especificat que totes les entitats hauran d´expressar el desig de voler-ne formar part per una qüestió legal.

Puigdemont ha explicat que el "fil conductor i el comú denominador" de les intervencions en la cimera ha estat la voluntat de celebrar un referèndum de manera acordada amb l´estat espanyol. I en aquest sentit, el primer acord del nou Pacte ha estat impulsar una campanya per buscar adhesions nacionals i internacionals a un referèndum acordat. "Estenem que és una demanda democràtica que ha d´aplegar els que estan a favor de la independència, els que estan en contra i els que no s´han decidit", ha afegit.

L´objectiu és poder demostrar, en el moment que es consideri oportú, que hi ha una majoria social al voltant d´aquest instrument. "Sabem que té suport polític, sabem què diuen els sondejos i crec que podrem acreditar davant del govern espanyol i la comunitat internacional que hi ha molta gent que està d´acord en què a Catalunya puguem votar", ha afegit.

En aquest context, es redactarà un manifest "integrador" que serveixi per explicar aquí i fora del país el sentit de la campanya per recollir adhesions a favor d´un referèndum pactat amb l´estat espanyol.

Comissió executiva del Pacte

Amb la voluntat que el Pacte Nacional pel Referèndum representi la "transversalitat i la pluralitat" de la cimera, s´ha decidit crear una comissió executiva que vetlli pel compliment dels acords a què es puguin arribar. La comissió està encapçalada per l´exdiputat del PSC i líder d´Avancem, Joan Ignasi Elena, en funcions de coordinador i també en formaran part els exdiputats d'ICV Jaume Bosch i Francesc Pané; l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González; l'exconsellera d'Ensenyament Carme Laura Gil, l'exdiputada d'ERC Carme Porta; l'exdiputada del PSC i exalcaldessa de Badalona Maite Arqué i Francesc de Dalmases, director de la revista 'Catalan International View'. Es tracta d´una comissió "oberta" que, segons Puigdemont, admet aportacions en les properes setmanes.