La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va declarar ahir com a investigada a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), davant el qual va reivindicar el dret de la cambra a debatre sobre la independència.

Abans, els membres del Govern, inclosos el president Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a més de diputats de JxSí, Catalunya Sí que es pot i la CUP i altres com Artur Mas, van fer costat a Forcadell al Parlament. Davant el TSJC, centenars de persones convocades per les entitats li van donar el seu suport.

L´interrogatori va durar mitja hora, ja que Forcadell, investigada per una querella de la Fiscalia que l´acusa de prevaricació i desobediència al Constitucional, només va respondre al seu advocat. Després, al Parlament, va comparèixer per assegurar que és «inconcebible en un Estat realment democràtic» haver de declarar per haver permès el debat i votació d´un document de la comissió d´estudi del procés constituent.

Així, va denunciar la «vulneració» del principi de separació de poders a Espanya i va alertar que l´Estat ha donat «un pas més» i «pretén dictar del que es pot parlar o no en un Parlament i que sigui el propi Parlament qui s´autocensuri». «Cap tribunal pot impedir que el Parlament debati sobre la independència de Catalunya i sobretot allò que interessi els ciutadans d´aquest país», va advertir.

La presidenta va dir que ella no es creu «per damunt de la llei», però va considerar que «en un país democràtic no cal perseguir per la via penal les idees» ni el fet de «permetre un debat en el qual tothom es va poder expressar».

Preguntada per si en cas de ser inhabilitada deixaria el càrrec, va dir que «seria un atac tan gran a la democràcia que és inconcebible». A més, va denunciar que amb aquest procés judicial «no s´ataca només la presidenta del Parlament, sinó la institució i la seva essència: el debat i la paraula», de manera que «el que està en joc és la democràcia i no el futur polític d´una persona o una altra».

Forcadell va veure una «vulneració de la separació de poders» de l´Estat quan «el poder executiu i el judicial» volen «coartar» un debat en un Parlament. «Cap tribunal pot demanar a la Mesa ni a la presidenta que actuïn com a òrgans censors del debat parlamentari», va subratllar Forcadell, que va avisar que, si això arribés a passar, «es perdria la democràcia» i «Si obrim la porta a la censura, ja no la podrem tancar», va afegir.

Després de remarcar que «no s´amaga», va explicar que al jutjat va defensar que la seva actuació va ser «absolutament legal», perquè va obrar per preservar «la llibertat d´expressió» i la «inviolabilitat dels parlamentaris». Així, va incidir que la seva «responsabilitat» és deixar «entrar a la Cambra els debats del carrer» i que tornaria a actuar una altra vegada «de la mateixa manera». «Ens mantindrem ferms en la defensa de la democràcia i la llibertat d´expressió; és l´hora de la política», va dir.