El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que «es manté el full de ruta» cap a un referèndum el 2017 i que no pensa desconvocar la cimera prevista per al 23 de desembre per preparar aquesta consulta, malgrat la pressió del «populisme constitucional que recorre l'Estat». Després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb la presidenta balear, la socialista Francina Armengol, Puigdemont va sortir al pas de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre cautelarment la resolució del Parlament que obria la porta a un referèndum unilateral el 2017.

En una compareixença a la Galeria Gòtica del Palau, Puigdemont va afirmar que la suspensió decretada pel TC «no representa cap sorpresa», però sí que «confirma una vegada més que hi ha un determinat populisme constitucional que recorre l'Estat» i que estableix que «els catalans no tenim dret a votar i, si votem, no val», ja que l'Estatut «va haver de ser corregit». També va criticar que aquest «populisme constitucional» decreti que els catalans «no tinguin dret a reunir-se ni a debatre» al Parlament iniciatives relacionades amb el procés sobiranista, però va avançar: «Votarem, debatrem i ens reunirem».

El president va subratllar així que mantindrà el procés sobiranista i la cimera del 23 de desembre perquè és el que el «poble de Catalunya ha encarregat» a les institucions i va afegir que «això no hi pot haver cap sistema democràtic que ho pugui impedir».

Colau assistirà a la cimera

Precisament, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assistirà a la cimera, que se celebrarà finalment a la tarda per permetre que la dirigent de Barcelona en Comú hi pugui acudir, van explicar fonts pròximes a Colau. A la cimera hi estan convidats representants de partits i entitats que formaven part del Pacte pel Dret a Decidir, un fòrum que no es reuneix des de la primavera del 2015 i en el qual participaven les forces independentistes i formacions com ICV o EUiA, a favor d'un referèndum.

Segons les fonts, Colau va sol·licitar que la cimera se celebrés el dia 23 a la tarda, ja que al matí ha de presidir el ple municipal.

Per la seva part, el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, va descartar emprendre accions legals per aturar la cimera. «Només faltaria que no es pogués fer una reunió d'entitats i de representants polítics de diferents partits o diferents entitats municipalistes. Existeix el dret a reunir-se a Espanya», va assenyalar Millo.