El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va deixar en llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars els cinc detinguts per la crema de fotografies del rei Felip VI durant la Diada. El magistrat, que investiga un suposat delicte d'injúries a la Corona, només els va demanar que comuniquin la seva residència per a hipotètiques citacions.

La Fiscalia tampoc va demanar cap mesura cautelar. Segons el seu advocat, Eduard Caliz, durant les compareixences tots es van negar a respondre les preguntes del jutge i van expressar que no reconeixen l'autoritat de l'Audiència Nacional perquè el tribunal no respecta la sobirania del poble català i perquè entenen que aquest és un judici polític que ataca la llibertat d'expressió.

Tres d'ells (Aitor Blanc, Jordi Almiñana i Ivan Altamira) ja eren l'Audiència des de primera hora -després de ser detinguts pels Mossos dilluns- i el jutge va esperar que la Policia Nacional traslladés també els altres dos arrestats ahir (Nora Miralles i Roger Santacana) quan es desplaçaven a Madrid a bord d'un autocar noliejat per la CUP per donar suport.

Mentrestant, la CUP va tornar a acusar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané, de voler «torpedinar» el procés en «liderar l'acció repressiva» i la «persecució» dels seus militants. En roda de premsa, la diputada Mireia Vehí va fer públic un informe que acredita que els Mossos, d'ofici, van fer arribar les seves diligències i investigacions a l'Audiència Nacional el 14 de setembre per la crema de fotos del Rei durant la Diada, una acció «simbòlica» i «simpàtica» emmarcada en la «tradició» de la formació. Així, Vehí va assegurar que els Mossos van actuar d'ofici sota les ordres del departament d'Interior, i van definir Jané com un conseller que «no està a l'altura del moment polític excepcional».

«Què passarà quan l'Estat prohibeixi el referèndum? Seran els Mossos els primers a tancar les urnes? Tindrem una policia lleial a la Generalitat o a l'Estat? Al costat de qui es posarà Jané? Al costat de l'Estat monàrquic o de la república catalana?», es van preguntar.

Així, va avisar que si no dimiteix «tenim un problema de país», i va reclamar al president Carles Puigdemont que assumeixi que té un conseller que «no està a l'altura».

A banda, no va voler aventurar la incidència del cas en la negociació dels pressupostos perquè ho aborden de forma «integral», però és «un fet greu i de calat polític, que tindrem en compte».

Vehí també va defensar l'acció «política» de diputats de la CUP al Parlament que van estripar fotos del Rei i va mostrar la disposició a assumir les conseqüències després que el PPC sol·licités la seva reprovació i C's presentés una sol·licitud a la Mesa (que es debatrà la setmana vinent) en creure que han infringit el codi de conducta de la cambra. «No hem ofès ningú, va ser una acció simbòlica de la qual ens sentim orgullosos i que tornaríem a fer», va dir Vehí.

Rajoy: «Fugin dels extremistes»

Sobre aquests fets, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va posar en coneixement de la Fiscalia l'estripada de fotos, uns fets «injuriosos i insultants», va dir, alhora que va destacar el paper «impecable» dels Mossos complint amb la seva obligació.

I qui va burxar en la ferida va ser el president espanyol Mariano Rajoy. En resposta al senador del PDECat Josep Lluís Cleries, que li va demanar diàleg sincer i sense línies vermelles i que deixi de practicar el «monòleg», Rajoy va garantir la seva disposició al diàleg dins de la llei i sobre el que preocupen els catalans però va retreure al PDECat que posi el «termòmetre» del diàleg en l'únic punt sobre el qual no es pot arribar a un acord, el referèndum.

Aquí li va donar el seu consell: «Fugin dels qui volen acabar amb tot, dels extremistes, dels qui desitgen i estan buscant amb totes les forces que són capaços l'enfrontament». «Per aquí no van enlloc», va puntualitzar Rajoy.