La Policia Nacional ha aturat a primera hora d'aquest dimarts un autocar de la CUP que es dirigia a l'Audiència Nacional per donar suport als encausats per cremar fotos del rei detinguts ahir per ordre del jutge. A l'interior del vehicle hi viatja el manresà investigat, Roger Santacana Hervada, que encara no ha estat detingut després que ahir es resistís quan els Mossos van anar-lo a buscar a l'Escola Superior de Música de Catalunya, on estudia. A més d'ell, també hi viatja l'altra imputada per la mateixa causa, Nora Miralles, així com representants de les diverses delegacions de l'esquerra independentista, que han estat detinguts per la policia després de ser identificats.

Segons ha explicat una de les activistes a Catalunya Ràdio, la policia ha identificat i registrat a tots els passatgers.

Ahir els Mossos van detenir tres dels cinc processats després que dimecres passat plantessin el jutge. A Navàs, la policia va arrestar Jordi Almiñana Domènech, resident al municipi des de fa tres mesos i membre de la plantilla del consistori des d'en fa un mes. El jove, que abans viva a Barcelona, figura entre els signants d'un manifest titulat "Gir a l'esquerra", segons el col·lectiu Alerta Solidària.

Arran d'aquesta detenció l'alcalde del municipi va fer una roda de premsa i, a la tarda, unes 200 persones es van concentrar a Navàs per donar suport al jove.

Els processats van plantar el jutge

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va citar als cinc joves perquè compareguessin el passat 7 de desembre, i els va oferir poder declarar per videoconferència des de l'Audiència de Barcelona.

No obstant això, els cinc joves van plantar el jutge, ja que, segons van assegurar en una roda de premsa el passat 2 de desembre , el seu objectiu era "desobeir" el magistrat ja que consideraven que no és delicte cremar imatges d'una institució que segons el seu parer ha "reprimit els Països Catalans".

En ser preguntats per la possibilitat que el jutge ordenés als Mossos d'Esquadra que els detingués -com finalment ha passat- els encausats van exigir a la policia catalana que es posicionés sobre "si estan al costat del procés sobiranista català o a favor d'Espanya i de la Monarquia". "Que demostrin amb qui estan", els va reptar Miralles.

En aquest sentit, els encausats van exigir també a la conselleria d'Interior que expliqui si està a favor del procés i que detalli si va donar ordres polítiques per identificar-los durant la manifestació promoguda per l'esquerra independentista en la passada Diada de l'11 de setembre.