n El jutge que investiga la suposada estafa en la recollida de donacions populars per a la Nadia Nerea, la nena que segons els seus pares pateix una malaltia rara, va demanar informes al Registre Civil per comprovar les dades de naixement de la menor i informació sobre les seves absències al centre on estudia. Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell va ordenar noves diligències per comprovar totes les dades que els pares de la Nadia, investigats per estafa, han fet públiques sobre la nena, entre ells que pateix una tricotiodistròfia des del seu naixement.

En concret, el magistrat ha sol·licitat al Registre Civil de Palma de Mallorca, on va néixer la nena, el certificat original en què consten les seves dades de naixement, així com el qüestionari de la declaració de filiació amb què va ser inscrita i l'informe del facultatiu que va assistir el part.

També va sol·licitar el magistrat la relació d'allotjaments a França dels pares de la Nadia els últims cinc anys. Algunes fonts consultades van manifestar que no es va trobar cap justificant de despeses d'allotjament a França i que en la seva declaració Blanco va afirmar que «pagava tot en efectiu».

El magistrat va oficiar també al metge forense que l'informi sobre l'estat de salut de la nena en virtut dels informes mèdics aportats fins ara en la causa (encara que de moment no ha ordenat el seu reconeixement mèdic) donant a les parts un termini improrrogable d'una setmana perquè entreguin allò que considerin oportú.

El magistrat, que divendres passat va enviar a la presó al pare i va treure la custòdia de la nena als seus progenitors i la va cedir a una tia materna que viu a Palma, va acordar citar a declarar dos professors de l'escola de la Nadia com a testimonis, i va demanar informació al centre educatiu en què estudiava sobre les faltes d'assistència a classe de la menor.

El jutge va acordar divendres passat enviar a la presó a Fernando Blanco, el pare, per un delicte d'estafa, acusat de desviar per a altres fins a 600.000 dels 918.000 euros que havia recaptat en donatius per al tractament de la nena.

El magistrat va deixar en llibertat provisional a la mare de la menor, Marga Garau, si bé va suspendre la seva pàtria potestat sobre la Nadia. El jutge acusa els pares de la Nadia de perjudicar la nena amb mètodes que voregen la mendicitat, per no proporcionar-li el tractament mèdic adequat, si realment està malalta, o per mediatitzar-la de forma «insostenible» per aconseguir amb la compassió que la beneficència costegés el seu «alt nivell» de vida.

En els actes en què va acordar enviar el pare a la presó i retirar la custòdia de la nena a la mare, el jutge conclou que tots dos van cometre una «clara utilització» dels donatius, que van arribar als 918.000 euros des del 2008, per costejar el seu «alt nivell» de vida.

Utilització de la menor

«Els investigats haurien convertit la beneficència en la seva manera de viure, servint-se per a això de la seva filla menor d'edat. O bé sota la simulació d'una malaltia no soferta per la menor o amb el pretext d'operacions i tractaments mèdics que no han existit. En definitiva, acostant-se al tipus penal de la utilització de menors per a la pràctica de la mendicitat», segons va remarcar el magistrat.

En els seus actes, el jutge de la Seu d'Urgell adverteix que, amb el comportament dels pares, acusats d'un delicte d'estafa, s'ha ocasionat un «directe perjudici» a la Nadia, «o bé per no prestar el tractament mèdic exigit per la situació de la menor, o bé per haver-la mediatitzat fins a un punt insostenible per a una nena d'onze anys».

A partir de la documentació aportada pels Mossos d'Esquadra, el jutge va determinar que els pares de la Nadia «s'haurien servit de la situació personal de la menor per a, a través de «generar compassió», mantenir un alt nivell de vida. I tot això, a costa del sofriment de la menor i la seva constant exposició mediàtica».