n Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir per ordre de l'Audiència Nacional tres dels cinc investigats que dimecres passat van plantar el jutge Fernando Andreu, que els investiga per cremar fotos del Rei durant la Diada. Els detinguts van ser traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca d'on havien de ser traslladats a Madrid per declarar.

Els detinguts van ser el regidor de districte de Sant Andreu de Barcelona Iván Altimira (CUP), el tècnic de medi ambient de l'Ajuntament de Navàs, governat per la CUP, Jordi Almiñana i el regidor i portaveu del grup de Som Gramenet, integrada per CUP i Podem, Aitor Blanc. Els Mossos també tenien previst detenir, per ordre del magistrat, als altres dos membres de la CUP que la setmana passada van plantar el jutge: Nora Miralles i Roger Santacana, que apareixia en les llistes de la CUP a Manresa.

Paral·lelament, diputats i càrrecs electes de la CUP van tornar a cremar fotos del rei Felip VI durant manifestacions de suport als tres detinguts. Els regidors de l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté i Maria Rovira i les diputades al Parlament de Catalunya Eulàlia Reguant i Mireia Vehí van participar en un dels actes reivindicatius que es va celebrar a la plaça d'Orfila, i almenys Garganté, Reguant i Vehí van cremar fotos del monarca. Els actes de suport als detinguts es van produir en una quinzena de localitats catalanes -entre elles Girona- i a altres punts com Sabadell també es van cremar fotos del rei espanyol.

El jutge va imputar els cinc joves per un delicte d'injúries a la Corona després que en la manifestació convocada per l'esquerra independentista en l'última Diada de l'11 de setembre una desena de persones, a cara descoberta, van cremar fotografies de Felip VI i, en el seu revers, una fotocòpia de la portada de la Constitució.

Els Mossos van remetre un atestat a les autoritats judicials, per la qual cosa el jutge de l'Audiència Nacional va citar els cinc joves perquè compareguessin el 7 de desembre, encara que els va oferir poder declarar per videoconferència des de l'Audiència de Barcelona. Amb tot, van plantar el jutge, ja que, segons van assegurar en una roda de premsa el passat 2 de desembre, el objectiura«desobeir» el magistrat, ja que consideraven que no és delicte cremar imatges d'una institució que segons el seu parer ha «reprimit als Països Catalans».

De fet, la detenció per parts dels Mossos va generar ahir un nou xoc entre la CUP i el Govern. Diversos diputats de la CUP van estripar fotografies del Rei en una roda de premsa al Parlament per protestar per les detencions. Els diputats Mireia Vehi, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga i la membre del secretariat nacional Núria Gibert van expressar així el seu rebuig a les detencions. A més, Vehí va demanar la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, a qui van acusat de tenir una actitud com la de «l'autonomisme» de fa deu anys i de «no estar a l'alçada del moment polític». Alhora, va dir que serà un «element» a tenir en compte en totes les negociacions que tenen amb JxSí.

Des del PDECat, la coordinadora general Marta Pascal va advertir que cremant imatges del Rei no s'amplia la base social favorable a un Estat independent i va recalcar que «l'adversari en termes polítics és l'Estat», i no els Mossos.

En paral·lel, fonts del departament d'Interior van indicar que el Govern no pot «intervenir» en les detencions perquè vénen d'una ordre de l'Audiència Nacional que es dirigeix als Mossos.