La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha demanat "respectar la sobirania municipal" aquest 6-D i el dret que tenen els Ajuntaments a treballar. "S'ha de respectar el que decideixi cada consistori, i els alcaldes i regidors han de fer allò que els dictin les seves conviccions", ha subratllat Forcadell. La presidenta també ha demanat que, més enllà dels càrrecs electes, no es posi el focus damunt els funcionaris que han decidit acudir al seu lloc de treball. "Que tothom faci allò que cregui; per la meva banda, respecte absolut", ha insistit. Forcadell ha rebatejat aquest matí la plaça Constitució de Celrà (Gironès) com la de Maria Mercè Marçal. Precisament, la presidenta del Parlament ha aprofitat el seu discurs per reivindicar l'esperit de la poetessa i ha fet una crida a la ciutadania a "defensar les llibertats individuals, col·lectives i de país".

La presidenta del Parlament ha defensat el dret que tenen els Ajuntaments i càrrecs electes a treballar en un dia com el 6-D, marcat com a festiu al calendari. De fet, ella mateixa ho ha fet, anant fins a Celrà per rebatejar la plaça. "Jo treballo gairebé cada dia que toca fer-ho; tenim un país molt actiu, viu i on es fan molts actes, i vaig a tots aquells que puc", ha dit.

A les portes de l'Ajuntament -precisament, un dels que han obert amb normalitat- Carme Forcadell ha defensat "la sobirania municipal". I per això, ha llançat dos missatges clars. El primer, que es "respecti el dret dels alcaldes i dels regidors que hagin decidit treballar en un dia com avui". I el segon, que no es posi el focus damunt els funcionaris que, lliurement, han anat al seu lloc de feina. "Que tothom faci allò que cregui que ha de fer d'acord amb les seves conviccions", ha insistit.

Forcadell ha presidit aquest 6-D el canvi de nom de la plaça de la Constitució de Celrà, que s'ha rebatejat amb el de la poetessa Maria Mercè Marçal. La presidenta del Parlament ha recordat que Marçal és "un referent cultural per al país", però que més enllà de les lletres, també es va caracteritzar per la defensa dels drets socials i, en especial, de la igualtat per a les dones.

"De nació oprimida i tres voltes rebel"

"Cal agrair a l'Ajuntament de Celrà que hagi dedicat una plaça a una dona de classe baixa, de nació oprimida i tres voltes rebel", ha dit Forcadell, parafrasejant els versos de Marçal. Durant el seu discurs, la presidenta del Parlament també ha demanat emmirallar-se en l'esperit de lluita de la poetessa i en el seu compromís social.

"Voldria demanar-vos que féssiu com va fer ella, i que no tanqueu els ulls davant les injustícies; cal defensar sempre les llibertats individuals, col·lectives i de país, perquè només així aconseguirem tenir el país millor que tots volem", ha dit.

"Inaugurem un espai de futur"

Durant els discursos abans de la descoberta de la placa, i on hi han assistit unes 200 persones, l'alcalde de Celrà ha volgut posar èmfasi en el fet que, avui, el poble ha inaugurat "un espai de futur". I ha deixat enrere un nom, el de la plaça Constitució, que no representa el municipi.

"Aquesta Constitució hauria de garantir la separació dels tres poders, i en l'actualitat no podem distingir si la justícia fa política o la política fa justícia", ha dit Cornellà, recordant la investigació oberta contra la mateixa Forcadell per permetre la votació de les conclusions del procés constituent. "Avui inaugurem un espai de futur, que ens permetrà deixar enrere allò que només un 10% dels habitants del poble van poder votar i no ens deixen reformar; avui, més que mai, hem de caminar junts per construir la futura República Catalana", ha conclòs.

Després dels parlaments, que s'han fet al davant de l'Ajuntament, tots els assistents han sortit en cercavila fins a la plaça. Allà, l'alcalde i la presidenta del Parlament han descobert la nova placa -ara ja amb el nom de Maria Mercè Marçal-, s'han llegit poemes, hi ha hagut actuacions i s'ha celebrat un vermut popular.