Diversos diputats de la CUP han estripat fotografies del Rei en una roda de premsa al Parlament per protestar per les detencions d´aquest matí per la crema de fotos del monarca durant la Diada. Els diputats Mireia Vehi, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga i la membre del secretariat nacional Núria Gibert han expressat així el seu rebuig a les detencions. A més, Vehí ha demanat el cessament del conseller d´Interior, Jordi Jané, a qui han acusat de tenir una actitud com la de l´"autonomisme" de fa deu anys i de "no estar a l´alçada del moment polític". La diputada ha dit que aquest serà un "element" a tenir en compte en totes les negociacions que estan mantenint amb JxSí.

Els diputats han trencat les fotografies després que Vehí assegurés que havien entès el missatge del govern espanyol en l´operació diàleg: "mà dura amb l´esquerra independentista". Ha afegit que des de la CUP també volien enviar el missatge que ni el govern espanyol ni la conselleria d´Interior aturarien el referèndum i ha acabat dient "no farem ni un pas enrere", al temps que estripaven les imatges.

Durant la roda de premsa, Vehí ha denunciat la "repressió" derivada del conflicte polític entre Catalunya i l´Estat espanyol per la creació de la república catalana i ha coresponsabilitzat els Mossos de les detencions ja que ha recordat que els avui detinguts van ser imputats per l´actuació d´ofici del cos policial el passat 11 de setembre. La diputada ha assegurat que estan "orgullosos" de la seva gent i ha afirmat que ho tornarien a fer. "No tenim por i no tenim Rei", ha declarat.

Ha lamentat que la gestió política d´aquestes detencions ha estat "la mateixa" que la de la detenció de l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que ha resumit en "zero gestió política". Ha recordat que llavors ja es va alertar que no hi estaven d´acord i es van demanar espais de gestió, que ha lamentat que no s´han produït tampoc aquest cop. Davant d´això, la CUP ha posat en qüestió els responsables al capdavant del Departament d´Interior i de la policia catalana, en considerar que "no són les persones adients perquè no estan a l´alçada de les circumstàncies del moment polític".

Per això, ha reclamat el cessament de Jané i ha posat sobre la taula que cal un nou conseller "disposat a assumir el conflicte democràtic i no funcionar com si fos l´autonomia de fa deu anys". En aquest sentit, han personalitzat en Jané el "problema de l´autonomisme" per estar actuant"a mode d´autonomia i no d´acord amb la situació excepcional del país". Segons la CUP, quan s´està a les portes de celebrar un referèndum cal disposar de totes les conselleries i tot el govern perquè treballi per aquesta futura república catalana.

Aquestes detencions són per a la CUP un tema "d´alt calat polític" i per això ha dit que seran un element "a tenir en compte en les negociacions de tot tipus". En ser preguntats explícitament per si el cessament de Jané seria una condició imprescindible per a la negociació dels pressupostos, la diputada ha contestat que la CUP entén la política "de forma integral" i que, per tant, aquest no és l´únic element a tenir en compte. Així mateix també han dit que no els correspon a ells posar terminis al cessament de Jané, tot i que el setembre -quan s´ha de celebrar el referèndum- "està a la cantonada".

De fet, ha recordat que la CUP ha posat sobre taula diverses vegades el com s´ha d´abordar el conflicte entre Catalunya i l´Estat i per això ha dit que tenint en compte que la cimera del proper divendres és sobre el referèndum, aquest tema també s´hauria d´abordar.

En tot cas, ha dit que cal "més valentia" a l´hora d´actuar i ha dit que troben a faltar les veus d´altres partits independentistes no només en aquest tema sinó en d´altres com per exemple la fiscalitat.

La CUP ha contestat així a les detencions que els Mossos han fet aquest dilluns pe ordre de l´Audiència Nacional per cremar fotos del Rei en una manifestació durant la Diada. Els primers dos detinguts han estat Aitor Blanc, regidor de SOM Gramenet a l´Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Jordi Almiñana, membre de l´esquerra independentista de Navàs i treballador del consistori de la localitat. El tercer ha estat Ivan Altimira, conseller de districte a Sant Andreu (Barcelona).

Text