Els líders del PSPV-PSOE i del PSC, Ximo Puig i Miquel Iceta, van reclamar ahir al govern espanyol que obri ja les negociacions per a la «necessària» reforma constitucional. Tots dos van mantenir una trobada a la seu dels socialistes valencians en el qual van parlar sobre la reforma de la Carta Magna, finançament autonòmic i Corredor Mediterrani, entre d´altres.

Segons Iceta, el PSOE ja ha demanat dues vegades que s´obri un espai on «el món acadèmic, les comunitats autònomes i experts» estableixin un «calendari, índex i temari» i exposin les idees, els «punts d´aproximació i de dificultats sobre els que treballar». Segons Iceta, «les reformes constitucionals són processos llargs i complicats, deixar-lo aparcat sine die seria imprudent».

En aquest mateix sentit es va pronunciar el seu homòleg valencià i president de la Generalitat de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, qui va recordar que «quan es va aprovar la Constitució del 78 no estàvem a Europa, no hi havia ni internet ni mòbils, i els ciutadans d´avui tenen dret a dir la seva».«Per a Rajoy pot esperar tot, però si no ens comencem a moure se´ns passarà l´arròs», va indicar.

Per la seva part, la coordinadora general de l´PDECat, Marta Pascal, va manifestar recels davant les «campanes d´una hipotètica reforma constitucional», ja que, encara que oberts al diàleg, l´independentisme se situa ja en una «fase pròpia», de manera que avui no té «res a celebrar».

També el portaveu d´ERC, Sergi Sabrià, va anunciar ahir que els càrrecs electes d´ERC treballaran avui (l´AMI estima que ho faran alcaldes i regidors de com a mínim uns 300 ajuntaments) i va dir que si es produís una reforma de la Carta Magna, seria «purament cosmètica» donades «les majories que hi ha ara» al parlament.

Finalment, la líder catalana de Ciutadans, Inés Arrimadas, va advertitr de «l´error colossal» que seria que els partits «constitucionalistes» a Catalunya s´ataquin entre ells quan haurien d´estar treballant per «construir una alternativa política» al sobiranisme.