n La Cova del Tabac, situada a la localitat de Camarasa (Noguera) i que alberga pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial de la Unesco, ha estat objecte de diferents actes de vandalisme que han embrutat el lloc, a més de deixar pintades a les seves parets, entre elles, la d'una esvàstica.

Aquestes accions vandàliques han estat denunciades per entitats com Espai Orígens, un centre dedicat a dinamitzar el territori a través del seu patrimoni històric i natural i la Joventut d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC).

La Cova del Tabac, que és un punt habitual per a senderistes, turistes i amants dels paratges naturals lleidatans, està considerada també un Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN).

La JERC ha reclamat al Consell Comarcal de la Noguera i a la Diputació de Lleida que ajudin al municipi de Camarasa a preservar aquest espai natural «perquè continuï sent la Cova del Tabac i no passi a ser «la Cova de la vergonya», segons un comunicat difòs per aquesta organització juvenil.

La Cova del Tabac és un dels paratges més interessants del terme municipal de Camarasa, ja que compta amb un conjunt de pintures rupestres esquemàtiques que daten del neolític.

L'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, va denunciar ja fa unes quantes setmanes l'increment de pintades i de brutícia a la cova; a més de lamentar que el difícil accés a aquest enclavament i la falta de recursos fa «molt difícil» poder protegir-lo.

Per aquest motiu, l'alcaldessa va demanar ajuda a les administracions públiques per millorar la seguretat a la zona.