Fernando Blanco, el pare de la Nadia Nerea, a la presó des de divendres passat acusat d'estafa, hauria intentat preparar "de forma organitzada amb la seva dona", Marga Garau, "la fugida de la família" al saber-se investigat, segons el jutge que investiga el frau presumptament comès per la parella.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de La Seu d'Urgell va enviar divendres passat a presó preventiva el pare de la nena, que va recaptar gairebé un milió d'euros en donatius amb l'excusa que la seva filla té una malaltia rara, perquè en realitat el jutge considera que van ser per a "el lucre" dels pares.

El jutge va interpretar que hi havia risc de fuga i de destrucció de proves, entre d'altres coses perquè Fernando Blanco ja havia viatjat a França el passat dia 6 "al sospitar-se investigat". A més, el jutge considera "factible" que Blanco hagués intentat "eludir l'acció de la justícia" i ressalta "el fet que l'investigat hagués intentat ja fugir en tenir coneixement d'estar sent investigat". Van ser les trucades intervingudes pels Mossos d'Esquadra per ordre judicial, les que van revelar les suposades intencions de fugida de Fernando Blanco. "Així pot concloure's -estableix el jutge en l'ordre de presó- de les trucades intervingudes en el present procediment".

El jutge fa constar que Blanco va creuar la frontera i va passar a França el dia 6 de desembre, quan ja era investigat. A més, ressalta que "va ser constant l'ocupació de mitjans per aconseguir no ser localitzat, com ara l'utilització de diferents números (fins a tres números diferents de diferents països), trucades via whatsapp, maniobres evasives per no ser seguit o la utilització d'una pistola simulada amb la finalitat d'assegurar-se la fugida".

Fernando Blanco va ser detingut després que intentés eludir un control policial a la comarca de la Cerdanya, fronterera amb França. Segons el jutge, que acusa Blanco d'un delicte d'estafa en la seva modalitat agreujada, la detenció va frustrar l'intent de "fugida organitzada amb la seva dona". El magistrat apunta que "l'investigat podria albergar grans quantitats d'efectiu que li facilitarien la fugida", a més de destacar que "al trobar-se la instrucció en una situació incipient, la destrucció de proves ha de considerar-se com virtualment possible". També subratlla que l'acusat "no té feina ni propietats en territori nacional".

El jutge de la Seu veu "molt greus" els fets presumptament comesos per Blanco ja que són "dels que produeixen una gran repulsa social". En el seu acte, el jutge "no dota de veracitat" les explicacions de Blanco, que no feia distincions entre els diners propis i les donacions que rebia per a la seva filla.

Segons va declarar el pare de la Nadia Nerea, que ahir va ser donada en guarda cautelar als seus oncles, l'activitat professional que realitzava, regentar una botiga de vins a Organyà (Alt Urgell) i donar xerrades de motivació, li proporcionava uns ingressos de 30.000 euros anuals.

L'acusat no va poder justificar aquests ingressos perquè, segons va reconèixer, "el negoci no tenia comptabilitat i no pagava cap impost".