El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va recordar que avui és un dia festiu i va confiar que «tothom actuï amb responsabilitat». Segons Millo, no s'aplicarà cap seguiment excepcional dels ajuntaments, sinó que es farà de forma «habitual», si bé el delegat de l'Estat no va descartar prendre «alguna mesura» segons com vagi la jornada. Millo va recordar que els càrrecs electes poden treballar «si ho consideren oportú», però els funcionaris no, i va advertir que no se'ls pot coaccionar a fer-ho. El delegat no es va plantejar que cap funcionari vagi a treballar de forma voluntària.

Millo va apel·lar el president Carles Puigdemont que assisteixi a la conferència per «fer sentir la veu de Catalunya, de tots els catalans i no sols d'una part, que no aïlli Catalunya i l'uneixi a les veus de la resta de comunitats», va declarar el delegat del govern espanyol, durant el seu parlament en l'acte públic de celebració de la Constitució, convocat ahir al matí a la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona. Millo va voler retre homenatge als pares de la Constitució i es va preguntar per què ara alguns consideren «una barrera» allò que va esdevenir un «punt d'encontre per a tota una generació d'espanyols».

El delegat de l'Estat va ressaltar que, des de la democràcia, Catalunya ha completat una «profunda descentralització» i ha assolit «les més altes quotes d'autogovern», amb el traspàs de 200 competències. Millo, agafant-se a la terminologia marinera, va manifestar que alguns han volgut agafar el «rumb de la col·lisió», mentre l'Estat aposta per arribar «a bon port». «Ningú pot témer al diàleg, perquè tenim molt de què parlar, i no sols del què interessa a uns, sinó del què afecta a tots els catalans», va insistir. En aquest sentit, Millo va situar la Constitució com el pal de paller i exemple del diàleg per salvar diferències.

El delegat de l'Estat a Catalunya es va referir a la trobada que va mantenir divendres amb el president Puigdemont, tornant a repetir que «el lema ha de ser diàleg o diàleg», i que la Constitució no s'ha de veure com cap «barrera» o «línia vermella», sinó com un «punt de trobada». «Catalunya necessita més ponts i menys línies, perquè aquestes creen fronteres, mentre els ponts uneixen camins», va concloure Millo.

Durant l'acte, Millo va estar acompanyat pel subdelegat del govern espanyol a Barcelona i accidental a Tarragona, Emilio Ablanedo, que ostenta aquest càrrec de forma provisional des de fa gairebé un any. Sobre aquest fet, Millo va voler explicar que el territori tindrà nou subdelegat «molt properament», però que encara no està res decidit. La celebració va culminar amb un brindis que el delegat del govern espanyol va dedicar a la Constitució i al rei.