n El president del grup de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, no va tancar ahir la porta a avançar la data del referèndum sobre la independència si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acaba sent inhabilitada abans de setembre. En declaracions a Catalunya Ràdio, Turull va matisar a Marta Pascal, coordinadora general del seu propi partit, el PDECat, que dilluns va reprotxar a ERC que obrís la porta a avançar el referèndum en cas que Forcadell sigui inhabilitada per haver desobeït el Tribunal Constitucional.

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira, van comentar que una hipotètica inhabilitació de Forcadell obligaria a «estudiar tots els escenaris», entre ells la possibilitat de celebrar abans el referèndum previst per al setembre del 2017. Pascal va donar una estrebada d'orelles als republicans i va demanar no alimentar «dubtes» sobre el calendari del procés perquè fer «política ficció» sobre escenaris futurs pot «despistar» la ciutadania.

Ahir, Turull va apuntar que si Forcadell és inhabilitada «evidentment que es prendran decisions», perquè significaria un «atemptat contra la base de la democràcia» i per tant «hi hauria un abans i un després». «No hem de descartar cap escenari, no farem com si plogués», va afirmar el president del grup de JxSí en ser preguntat sobre si cabria la possibilitat d'avançar el referèndum com va suggerir ERC i també la CUP.