La temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu, on es fa difícil trobar-los. A la resta de Catalunya, amb l'excepció d´alguns punts molt concrets, la temporada encara no ha començat i caldrà esperar l'arribada de les esperades pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a fructificar.

Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica més càlida i amb menys pluviometria, s´espera que la campanya de bolets 2016 sigui inferior a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 57 kg/ha de bolets a l´any (69.000 t de bolets a tot Catalunya). La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d´espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

Juan Martínez de Aragón, doctor Enginyer de Forests i investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) remarca que «les estimacions de les produccions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets», obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d´informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les els darrers 20 anys.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d´aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d´aigua, clau perquè s´acompleixin les previsions de producció, els tècnics del CTFC es basen en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Center for Environmental Prediction.

Martínez de Aragon assegura però que «si la situació climatològica canvia i es comença a ploure, el panorama serà un altre». Amb tot, al Pirineu la producció del mes de setembre és molt minsa i això impedirà que, encara que les condicions millorin la temporada no pugui arribar a ser extraordinària.