El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar ahir la nova senda de consolidació fiscal per als propers anys i un objectiu de dèficit autonòmic del 0,6% del PIB per al 2017, amb el vot en contra de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Balears. Presidit per la vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, i pel ministre d´Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, aquest òrgan de col·laboració entre el Govern i les comunitats autònomes també va donar el vistiplau al sostre de dèficit autonòmic per aquest any, que se situa en el 0,7 per cent.

A més, per al 2018 el topall de dèficit de les comunitats serà del 0,3%, segons van informar fonts que van participar en la reunió. Els nous objectius d´estabilitat pressupostària són fruit d´un acord previ aconseguit entre el Govern i el PSOE, van confirmar fonts socialistes, que ho vinculen a un paquet de mesures més ampli, en el qual s´inclourien altres qüestions. També es va parlar sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, i, en aquest sentit, la vicepresidenta va emplaçar als consellers a la Conferència de Presidents que tindrà lloc el proper mes de gener.

Algunes comunitats, especialment les governades pel PSOE, reclament abordar el finançament amb «urgència» per assegurar la prestació dels serveis públics essencials, que requereixen una reforma «profunda» i no només mesures específiques.