El Corredor del Mediterrani continua en una situació de ''bloqueig'' i per tant la construcció d'aquest eix estratègic per a l'economia europea i de les regions del Mediterrani es troba en una situació ''complicada'', segons ha afirmat Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat en el transcurs d'una intervenció davant l'auditori d'una nova sessió dels ''Esmorzars. alcaldes.eu'' que organitza 'El Punt Avui'.

Rull ha explicat que aquest ''bloqueig'' ja no és només una apreciació del Govern sinó que també ho reconeix la mateixa Unió Europa que denuncia que la manca de connexions dels ports del mediterrani amb el Corredor del Mediterrani impedeixen la viabilitat del túnel ferroviari del coll del Pertús.

La sessió dels 'Esmorzars.alcaldes.eu' que organitza el diari 'El Punt Avui' s'ha dedicat a reflexionar a l'entorn de la situació del Corredor del Mediterrani, una infraestructura que els assistents a la sessió han vingut a qualificar d'estratègica no només per la Unió Europea sinó que també per l'economia de totes les regions del litoral del Mediterrani i territoris adjacents en aquesta columna vertebral.

La primera intervenció ha anat a càrrec de Josep Rull que ha defensat que aquesta infraestructura és sens dubte un exemple d'una construcció estratègica amb retorn econòmic, social i mediambiental. Pel conseller, ja abans de la crisi, però encara amb més raó després de la crisi, les inversions públiques han d'estar condicionades al retorn econòmic de la inversió.

Rull ha dit que ''l'economia no s'activa en base a la construcció d'infraestructures sinó que les infraestructures es construeixen per generar activitat econòmica amb sostenibilitat ambiental''.

El conseller ha subratllat que el Corredor del Mediterrani no només suposa la construcció d'una columna vertebral ferroviària i de passatgers a través del recorregut pel litoral del Mediterrani replicant el trajecte de l'AP-7, sinó les connexions que connecten els ports amb el corredor i amb l'interior de les diferents autonomies beneficades per aquest eix, com seria el cas de Lleida, ha recordat.

Rull ha demanat als assistents de treballar tots units per ''desbloquejar'' la situació de bloqueig que es troba aquesta infraestructura en aquest moments. Un bloqueig que no només és una denúncia reiterada per part del Govern i des de Catalunya sinó que també és una queixa amb la que coincideix la Unió Europea a través del Tribunal de Comptes, des d'on aquest estiu s'ha fet una ''estirada d'orelles'' als governs francès i espanyol per no haver fet les obres de connexions entre els ports i el corredor.

Per el Tribunal de Comptes europeu el fet de no haver fet aquestes obres de connexions dels ports amb el Corredor està impedint la viabilitat econòmica del túnel del coll del Pertús que en aquest moments registra un trànsit d'un màxim de 900 trens a l'any quan el compromís adquirit en la seva construcció era que el 2019 registrés un trànsit ferroviari de 19.000 trens a l'any, segons ha explicat Rull.

El conseller ha reconegut que aquesta situació de bloqueig deixa aquesta infraestructura estratègica en una situació ''complicada'' i això es constata amb el fet que les últimes dades de Renfe en transport de mercaderies indiquen que el volum de transport de mercaderies d'aquest últim any és menor que l'exercici anterior.

El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que el Govern s'ha imposat l'estratègia d'impulsar aquesta infraestructura a través de la Taula del Mediterrani que permet defensar aquest eix no des del Govern sinó ''com a país''.

L'objectiu d'aquesta Taula és consensuar una agenda catalana del Corredor del Mediterrani que fixi objectius i compromisos de calendari i el nomenament d'una figura de coordinador tècnic amb capacitat executiva per vigilar i coordinar el compliment d'aquests compromisos d'inversions en la construcció del Corredor.

El conseller ha reiterat que el primer objectiu que s'ha fixat el grup de treball de la Taula Institucional, una de les taules que forma part de la Taula del Mediterrani, és que el 2018 la infraestructura ferroviària del Corredor del Mediterrani al seu pas per Catalunya ha de tenir ampla internacional, ja sigui amb una plataforma amb ampla internacional o ja sigui a través d'afegir un tercer fil.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha denunciat que la línia ferroviària amb més capacitat de passatgers i amb la viabilitat econòmica més gran no té ni tan sols té el projecte de construcció d'una connexió amb alta velocitat ferroviària.