n Més de 300 entitats socials i culturals s'han sumat a la campanya «Casa Nostra, Casa Vostra» pels drets dels refugiats per pressionar les institucions, sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania en el que esperen que sigui la «manifestació» més gran a la UE contra les polítiques migratòries. El manifest presentat ahir al matí a l'acte d'obertura de la campanya unitària, al Teatre Lliure de Montjuïc, assegurava que «les competències en polítiques d'asil són estatals», però no obstant això creuen que «Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent» davant el «desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial».

La campanya compta amb el suport d'organitzacions com Oxfam Intermón, universitats i escoles catalanes, sindicats, associacions juvenils, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, entitats com Stop Mare Mortum o SOS Racisme, els actors de Merlí, els periodistes Antoni Bassas i Mònica Terribas, o esportistes com Carles Puyol o Kilian Jornet.

«Casa Nostra, Casa Vostra» proposa més de 150 activitats entre ara i febrer, entre elles un concert al Palau Sant Jordi per recaptar fons, una «docusèrie» sobre els refugiats emesa a TV3 en horari de màxima audiència i una manifestació el 18 de febrer del 2017, que esperen que sigui «la més gran» fins a la data a la Unió Europea.

La campanya, que des d'ahir permet signar el manifest i ja recull més de 1.000 firmes, pretén sumar la majoria de suports per portar les seves reivindicacions al Parlament de Catalunya, i ja s'han reunit amb la seva presidenta, Carme Forcadell, per «estudiar les vies d'entrada», segons Rubén Wagensberg, un dels portaveus.

Les entitats demanen que es compleixi amb els acords i legalitat nacional i internacional, que té en compte el dret d'asil de les persones refugiades i compromet Espanya a acollir 10.772 persones en un termini de dos anys, encara que fins a la data només s'han obert les portes a més de 500.

Els objectius de la campanya també són «trencar l'anonimat» de les persones refugiades en els mitjans de comunicació, segons Wagensberg, mitjançant la sèrie que emetrà TV3, i «expandir la sensibilització respecte a la crisi humanitària a «tot el territori», a través de tallers i conferències.

El portaveu de la campanya i cantant, Alguer Miquel, que va viatjar amb el seu grup Txarango al camp de refugiats d'Idomeni, va assegurar que no volen «focs artificials» per part de les institucions com va ser la declaració del Parlament d'acollir refugiats «que no han arribat», ja que són gestos que «desesperen» a les persones que «esperen a la frontera».

Adriana Cabezaran, que va participar en la presentació en representació de les entitats, va assegurar que també és deure de les institucions «fer polítiques d'inclusió» a Catalunya, i va denunciar que encara hi ha «racisme institucional», el Centre d'Internament d'Estrangers, «exclusió sanitària», entre d'altres.

La campanya mobilitza més de 300 voluntaris, i la idea va sorgir a final del maig passat, quan un grup de persones es van trobar en els camps de refugiats grecs en el moment en què aquests es desallotjaven per traslladar les persones a campaments militars.