El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 destina 79,4 milions d'euros (MEUR) a les comarques gironines, un 10,5% del total de Catalunya. Arreu del territori, la comarca que més inversió s'emporta és l'Alt Empordà (amb 23,8 MEUR) i la que menys, la Garrotxa (amb tan sols 428.000 euros). De tots els projectes inclosos als pressupostos, a la demarcació destaquen els més de 5,3 MEUR que es destinen a l'hospital Josep Trueta de Girona (on el gran gruix se l'emporta l'ampliació de les urgències) o els 5,29 MEUR per a l'obra de la nova estació d'autobusos (que serà soterrada i compartirà espai amb la del TAV). Al territori, però, el projecte de pressupostos del Govern també destina altres partides notòries a més projectes. Entre aquests, els 5,24 MEUR per a la depuradora de Figueres o, ja entrant en projectes viaris, els 4,43 per al desdoblament de la C-260 i els 2,94 per a les millores de l'N-141e, la coneguda com a 'carretera de la vergonya', a la zona de la Pilastra. En l'apartat d'Ensenyament, les inversions més grans van a parar a la nova escola Montserrat Vayreda de Roses (2,2 MEUR), a l'escola Pirineus de Campdevànol (3 MEUR) i a l'Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses (2,3 MEUR).

Els comptes de la Generalitat per a l'any vinent suposen una millora substancial respecte al projecte de pressupostos fallit d'aquest 2016. Els 79.452.871,79 euros que el Govern destinarà a la demarcació augmenten fins a un 52% el que constava al projecte per a l'any passat, que no es va ni arribar a debatre al Parlament (52.210.347,86).

En total, tot allò que la Generalitat destinarà a les comarques gironines el 2017 suposa el 10,5% dels comptes que l'executiu català ha fet públics avui. Dins aquests 74,9 MEUR no s'hi inclou, però, la comarca de la Cerdanya, que rebrà 5,04 MEUR (ja que el Govern la situa dins la futura vegueria de l'Alt Pirineu i Aran).

A les comarques gironines, la comarca que més inversió s'endurà és l'Alt Empordà (23,84 MEUR). A aquesta, la segueixen el Gironès (20,91), la Selva (13,56) i el Ripollès (11,51). A molta més distància hi ha el Baix Empordà (6,02) o el Pla de l'Estany (3,16). A la cua de tot hi ha però la Garrotxa; aquesta serà la comarca que menys recursos rebrà, amb una partida de 428.227 euros.

Depuradora, CAP i C-260

A l'Alt Empordà, Figueres s'endú bona part de la inversió. La Generalitat hi destinarà 5,4 MEUR a l'ampliació de la depuradora (per adaptar la reducció de nitrogen als paràmetres que fixa la UE) i n'ha pressupostat 2,56 més per al nou CAP Figueres 2 (que s'està aixecant al solar de l'antiga Sitja i que entrarà en servei a finals del 2017).

El desdoblament de la C-260 a Vilatenim també té una partida destacada als pressupostos. En concret, 4,43 MEUR per completar l'enllaç que ha d'estendre l'autovia fins a l'entroncament amb l'N-II. En infraestructures, a la comarca la Generalitat destina també 2,75 MEUR a la terminal de mercaderies Vilamalla, per avançar en el projecte de fer-hi arribar l'ample internacional.

Altres inversions destacades a l'Alt Empordà són els 2,21 MEUR per continuar l'obra de la nova escola Montserrat Vayreda de Roses, que substituirà l'actual que fa més de deu anys que està en barracons, i els 1,85 MEUR per a la construcció de la nova comissaria de districte de la Jonquera (un municipi on l'oficina de denúncies es troba en un mòdul prefabricat).

Trueta, estació d'autobusos i 'carretera de la vergonya'

Al Gironès, i en espera de definir-se'n el futur, la Generalitat destinarà al 2017 més de 5,4 MEUR a l'hospital Josep Trueta. D'aquests, el gran gruix (4,15) seran per a la reforma i l'ampliació del servei d'urgències, i la resta es reparteixen en la remodelació dels espais de l'ICO (aquí, s'hi farà una nova farmàcia) i en millores en el servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear.

L'altre gran pol sanitari de la comarca, el parc hospitalari de Salt, també rebrà inversions aquest 2017. Seran fins a 2 MEUR, distribuïts en diferents partides, entre les quals sobresurten els 1,26 que es destinaran a obres del complex sanitari. La resta de partides (bastant genèriques) fan referència a mobiliari i equips informàtics, entre d'altres.

En infraestructures, la Generalitat destinarà l'any vinent 5,29 MEUR a les obres de la nova estació d'autobusos de Girona. Els treballs ja han començat i permetran avançar una obra llargament reivindicada per la ciutat. La nova estació serà soterrada i compartirà espai amb la del TAV.

I en matèria viària, com ja va anunciar el conseller Rull, la millora de la carretera de la vergonya serà una prioritat. Aquí el Govern hi ha pressupostat 2,94 MEUR per a la millora del revolt de la Pilastra, i una partida de 82.945 euros més per a l'eixamplament de la calçada al tram de Bescanó.

Al Gironès, altres inversions destacades per al 2017 són els 1,24 MEUR per a la millora de la depuradora de Cassà de la Selva i Llagostera o els 500.000 euros que l'Incasòl destinarà a un nou sector industrial a l'entorn de l'aeroport de Girona (a cavall dels termes d'Aiguaviva i Riudellots de la Selva).

Inversions en centres educatius

Al Ripollès, el projecte de pressupostos de la Generalitat recull dues inversions destacades per a centres educatius. La primera són els 3,06 MEUR destinats a la futura Escola Pirineu de Campdevànol. Una obra que es va aturar perquè la parcel·la on s'havia d'aixecar el centre estava contaminada (i una escola que, a dia d'avui, encara no té nou emplaçament).

La segona són els 2,32 MEUR per al nou Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses. L'obra es va licitar aquest setembre, es farà per fases, i la primera preveu aixecar el nou edifici per a la Secundària (que es farà a la Coromina del Bac).

L'empenta de l'esquí també es deixa veure als pressupostos destinats a la comarca. En concret, entre les estacions de Vallter200 i Vall de Núria, la Generalitat hi destinarà fins a 4,2 MEUR (distribuïts en diferents partides)

Sant Feliu i Verges

Al Baix Empordà, dels més de 6 MEUR que la Generalitat destina a la comarca en destaquen els gairebé 1,1 MEUR per a obres de millora a Cala Sans i al port de Sant Feliu de Guíxols o els més de 600.000 euros per al consultori local de Verges.

El projecte de pressupostos també destina 334.000 euros a pagar les obres de l'escola La Sínia de Calonge (que va obrir aquest setembre), mig milió d'euros a millorar una intersecció de la C-66 a Palafrugell ó 150.000 euros per al punt Schengen del port de Palamós (on la Generalitat ha condicionat l'estació nàutica per rebre-hi creuers que vinguin de fora de l'espai).

Al Pla de l'Estany, la inversió més destacada són els 1,88 MEUR per a l'ampliació i millora de la depuradora del Terri. Situada a Cornellà del Terri, dóna servei a diferents municipis de la comarca. L'obra es preveu que comenci al mes vinent i que s'allargui durant un any.

Per últim, els 428.277 euros que rebrà la Garrotxa es repartiran en actuacions gairebé testimonials. El gran gruix se l'enduen actuacions de conservació de carreteres. Són partides globals, però n'hi ha una de concreta de 61.600 euros per a actuacions a la GI-522 a Sant Joan les Fonts.