El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dimarts que el suplicatori contra l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs, "omple de més pedres la maleta del diàleg" amb el govern espanyol i "converteix en retòrica la gesticulació" dissenyada per l'equip de Rajoy per llançar a Catalunya aquest missatge.

Ha fet aquestes manifestacions a l'acte "contra la judicialització de la política" que ha tingut lloc a Madrid i al què han assistit el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, l'expresident Artur Mas, la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal i representants de Podem, En Comú Podem, PNB, Compromís i Bildu. També hi ha assistit el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, el diputat i cantautor Lluís Llach, així com el portaveu del PDECAT al Senat, Josep Lluís Cleries.

L'acte ha reunit a les immediacions del Congrés una vintena de representants de les forces polítiques que condemnen l'ús de la justícia per resoldre el conflicte polític a Catalunya. Ha tingut lloc poques hores abans que el Congrés dels Diputats aprovi amb els vots del PP, Grup Socialista i C's el suplicatori del Tribunal Suprem per poder jutjar Francesc Homs pels delictes de prevaricació i desobediència per l'organització del 9N.

Puigdemont: "És una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol"

Precisament el president de la Generalitat ha assegurat que la d'aquest dimarts serà "una pàgina vergonyant del parlamentarisme espanyol" que "els seus responsables no voldran que es recordi". Segons Puigdemont, el Congrés "no hauria de permetre que un tribunal jutgi un dels seus membres per tenir el coratge de complir un compromís electoral i fer possible l'exercici ciutadà d'expressió democràtica pacífica i exemplar".

"Els demòcrates són els que defensen la democràcia davant de pressions i interessos, i especialment els que es mobilitzen quan es pretén ofegar la veu de qui pensa diferent", ha dit Puigdemont, que ha advertit que si la democràcia és "low cost" no podrà demanar a la ciutadania sacrificis per sortir a la seva defensa".

"Avui PP, PSOE i C's passaran per sobre de la voluntat dels votants i ompliran de més pedres la maleta del diàleg i afegiran dificultats a una tasca molt complexa". "És exactament anar en direcció contrària al que és necessari i converteix en retòrica la gesticulació dissenyada perquè arribi a Catalunya aquest missatge", ha conclòs.

Junqueras reitera el "compromís inalterable" amb la democràcia

L'acte ha comptat amb una desena d'intervencions de representants de les institucions catalanes i les formacions que votaran aquesta tarda en contra del suplicatori. El vicepresident de la Generalitat i president d'ERC, Oriol Junqueras ha contraposat l'actuació de la justícia davant l'independentisme amb el tracte que reben altres representants de l'unionisme.

En aquest sentit, ha criticat que s'inhabiliti Vidal mentre es posa una "catifa vermella" a Daniel de Alfonso, o que hi hagi un suplicatori a Homs mentre que Fernández Díaz presideix una comissió parlamentària. "És inexplicable que es persegueixi la presidenta electa d'un parlament per permetre un debat parlamentari", ha dit abans de reiterat el "compromís inalterable" dels partits del govern "amb la democràcia, les urnes, el vot dels ciutadans i el referèndum".

Mas retreu al PSOE que investeixi Rajoy i enviï Homs a judici

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat que el suplicatori i el judici a Homs són "una vergonya per a Espanya" que els demòcrates espanyols "no es mereixen". "Se'l jutja per defensar una idea pacífica i amb amplis suports socials, i per defensar la idea de la llibertat per a Catalunya i la seva emancipació política". Per aquest motiu ha demanat al Congrés que tingui "decència i dignitat" per "defensar l'essència de la democràcia". En aquest sentit ha fet una crida al PSOE: "És digne fer president a Mariano Rajoy i enviar Homs a judici per posar les urnes?".

Santi Vidal: "Per molt que ens sancionin només aconseguiran que anem més junts"

També ha pres la paraula l'exjutge i portaveu d'ERC al Senat Santi Vidal, que aquest dilluns va veure com el Tribunal Suprem avalava la suspensió de tres anys que li va imposar el CGPJ per haver participat en la redacció d'una constitució catalana. "Per molt que ens amenacin, ens sancionin inhabilitin, l'únic que aconseguiran és que cada vegada anem més junts i units que el poble de Catalunya pugui decidir en llibertat el seu futur", ha apuntat.

El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito ha qualificat "d'intolerable" que "s'estigui instrumentalitzant els poders judicial i legislatiu" per combatre els sobiranisme. "Estem inequívocament al costat de les institucions catalanes per prendre decisions de manera sobirana i estem convençuts que caldrà trobar una sortida democràtica a l'aspiració de la sobirania catalana", ha dit.

Homs també ha rebut el suport del PNB i de Bildu. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha afirmat que "si hi ha un cas de suplicatori que ha de ser denegat és aquest" perquè els suplicatoris són decisions del parlament per evitar que la justícia sigui utilitzada per resoldre qüestions polítiques, i "això és el que passarà". Segons Esteban en aquest cas "s'intenta utilitzar els tribunals per una qüestió estrictament política". "No se l'acusa de corrupció o d'injúries, sinó d'una qüestió estrictament política", ha dit.

El diputat de Junts pel Sí i cantautor Lluís Llach ha assegurat que la votació del suplicatori a Homs demostra que la qualitat democràtica de les institucions de l'Estat "està sota mínims" i ha advertit que "la llei no és sinònim de justícia".

També han intervingut a l'acte el diputat de Compromís Enric Bataller, que ha expressat la "solidaritat" amb Homs i la "preocupació" per la "involució democràtica" a l'Estat, i la diputada d'En Marea Alexandra Fernández, que ha assegurat que l'actuació de l'Estat és "una immensa irresponsabilitat". Auxiliadora Honorato, diputada de Podem, ha expressat la seva oposició "radical" a la "judicialització de la política".