Ja hi ha uns 2.200 càrrecs electes registrats a l'Assemblea d'Electes de Catalunya un mes després de la seva presentació a Barcelona. Aquest dilluns, s'ha fet el primer acte territorial per difondre la iniciativa i aconseguir que s'hi sumin més càrrecs electes. Hi estan cridats 9.283 regidors, alcaldes, diputats (al Congrés i al Parlament), senadors i eurodiputats. La presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (AMI), Neus Lloveras, remarca que el camí cap a la república catalana entra "a la recta final" i que cal estar preparats per si l'Estat "posa obstacles" a l'organització del referèndum. L'assemblea, doncs, es convocaria en el cas que l'Estat suspengués l'autonomia de Catalunya. "Hem d'estar preparats i garantir que res impedirà que els catalans puguin votar el proper setembre", remarca Lloveras. L'acte ha reunit més d'un centenar de càrrecs electes al Centre Cultural la Mercè.

L'Assemblea d'Electes de Catalunya continua fent camí i aquest dilluns s'ha fet el primer acte territorial per presentar-ne els objectius. De moment, des de l'AECAT es demana a tots els càrrecs electes que s'apunti voluntàriament a un registre. Aquest és el pas previ que permet que, en cas que sigui necessari, aquesta assemblea d'electes es pugui convocar.

La crida es fa al total de 9.283 càrrecs electes catalans que, concretament, es reparteixen de la següent manera: 9.077 regidors i alcaldes catalans, 135 diputats al Parlament, 47 al Congrés, 16 senadors i 8 eurodiputats. L'AECAT es va presentar el passat 26 d'octubre a Barcelona després de la celebració de l'executiva de l'AMI però encara no s'ha fet una difusió territorial ni s'ha explicat directament als càrrecs d'arreu del país.

No obstant això, ja hi ha unes 2.200 persones donades d'alta al registre que ja disposen del seu carnet. "Estem molt contents de la resposta i estem segurs que molta més gent s'hi sumarà un cop donem a conèixer què és l'AECAT", ha valorat la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

Des de l'AMI insisteixen que no és una assemblea exclusivament per a independentistes, tot i que sí reconeixen que l'objectiu és aconseguir portar el referèndum a bon port si des de l'Estat hi posen impediments. La decisió de crear l'assemblea sorgeix un cop el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Debat de Política General situen al setembre la convocatòria d'un referèndum.

Lloveras defensa que els càrrecs electes tenen "legitimitat i responsabilitat" per estar al costat del procés i portar els catalans a les urnes. Per a la presidenta de l'AMI, el procés ha entrat a la "recta final" i, a més, això coincideix amb una intensificació de les accions judicials contra els càrrecs electes catalans. "Veient els atacs que patim els ajuntaments i els càrrecs electes i veient que estem molt a prop del nostre objectiu, és el moment per organitzar-nos i estar preparats", ha valorat.

Segons Lloveras, si calgués i fos necessari -en un escenari on, per exemple, es suspengués l'autonomia de Catalunya- l'assembles es podria constituir "d'un dia per l'altre". A més, ha remarcat que és una entitat que no s'impulsa sota la bandera de cap partit. De fet, en la presentació d'aquest dilluns a Girona hi ha intervingut alcaldes i diputats de partits diversos com la CUP (Dani Cornellà, alcalde de Celrà), Demòcrates (David Font, alcalde de Bellcaire d'Empordà), PDECat (Marta Madrenas, alcaldessa de Girona), ERC (Teresa Jordà, diputada al Congrés) o MES (Magda Casamitjana, diputada al Parlament).

Després de l'acte de Girona -on han participat un centenar de càrrecs electes- està previst que l'AECAT es presenti a la resta de territoris de Catalunya amb actes similars.

Suport als càrrecs que treballen el 6-D

Reunits en assemblea, els càrrecs electes de la CUP van decidir que el proper 6 de desembre (Dia de la Constitució) obriran els ajuntaments. La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha celebrat la decisió dels cupaires i ha dit que va en la línia de la recomanació que van fer des de la mateixa AMI. "Tots els càrrecs municipals vam proposar precisament això, que el 6 de desembre es treballaria com la resta de l'any i ho faríem en positiu, organitzant actes cívics, socials i solidaris", recorda Lloveras.

La presidenta de l'AMI assegura que estan rebent moltes trucades a l'AMI i que tenen constància que molts ajuntaments s'estan organitzant i que no només obriran el 6 de desembre sinó que se sumen a la iniciativa d'organitzar actes.

Lloveras ha recordat que el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va dir públicament que demanaria reunir-se amb la presidenta de l'AMI per abordar la polèmica sobre el 6 de desembre però que encara no ho ha fet. "Quan em truqui i parlem podré opinar de la seva actitud però, de moment, veiem que les coses continuen igual i es manté la persecució judicial cap a totes les iniciatives que surten de Catalunya i defensen poder votar", ha lamentat la presidenta de l'AMI, que demana a Millo que passi "de les paraules als fets".