La direcció d'Esquerra Republicana de Catalunya ha replicat aquest dilluns a la consellera de Treball i Benestar, Dolors Bassa, militant de la formació, després dels seus comentaris sobre Fidel Castro i Cuba. Així, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha volgut desautoritzar la visió que la consellera va manifestar sobre el país i el sistema social que deixa Castro després de morir i de dècades de dictadura. "A Esquerra defensem les llibertats i els valors republicans, i la Cubà d'avui queda molt lluny d'aquests valors", ha dit, tot afegint que considera que les paraules de Bassa sobre Castro i Cuba "parlaven del sistema social" d'aquell país, però tot i això, ha volgut deixar ben clar que per a ERC "cap sistema social pot ser incompatible amb la democràcia".

La rèplica d'ERC ha vingut de la mà de Sabria durant la seva roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula dels republicans. El partit, però, s'ha vist així obligat a reaccionar després que Bassa, arran d ela mort de Castro, fes un seguit de piulades a Twitter que lloaven part de l'obra que deixava el dictador a Cuba i, principalment, les "bonances del sistema de la revolució".

La pròpia consellera ha volgut matisar els seus comentaris després de la polèmica que van aixecar i aquest dilluns al matí ha dit a Rac1 que no està d´acord amb la dictadura de Fidel Castro tot i defensar el "caràcter social" de la revolució. Bassa ha assegurat que no ha posat en qüestió que Fidel hagi estat un dictador. "Estic totalment en contra de les maneres però defenso el caràcter social de la revolució", ha afegit per després concloure que si hagués viscut a Cuba seria de les hauria marxat perquè "la llibertat està per sobre de tot".