n Podem Catalunya es troba immersa en l'anomenada «Operació Morada», un procés de consulta i reflexió entre les bases per definir el paper de la formació en la construcció de la nova confluència d'esquerres que està impulsant Xavier Domènech.

El secretari general de la formació morada, Albano Dante Fachin, va revelar en una entrevista a ACN, que més del 50% dels consultats aposta per integrar-se al nou espai polític sense diluir de manera «immediata» el partit, el qual seguiria mantenint la seva pròpia estructura.

Consulta «útil»

El també portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot va dir que la formació vol ser a la cimera pel referèndum prevista per JxSí i la CUP, sempre i quan serveixi per plantejar una consulta «útil», és a dir, vinculant. A més, va criticar que s'utilitzi el referèndum com a instrument de «xoc i tensió».

Durant dues setmanes, 80 assablees locals de Podem han mobilitzat unes 1.500 persones en debats sobre diversos temes, entre els quals hi havia els models de relació entre Espanya i Catalunya o possibles fórmules de constitució del nou subjecte polític.

Fruit d'aquestes enquestes, la direcció de Podem està elaborant un document que ha de ratificar-se el 17 de desembre en el marc del Consell de Cent, l'òrgan de representació territorial de la formació. Aquest text servirà de guia en les negociacions amb la resta d'organitzacions que volen construir el nou partit progressista, com ICV, BComú i EUiA.

El mecanisme que ha rebut més suports per part de la militància de Podem es troba a mig camí entre la coalició tradicional de partits i el partit únic, en què es contempla la dissolució automàtica de les forces confluents. Segons Fachin «l'existència de Podem no és incompatible amb un altre subjecte» ja que amb el temps pot evolucionar de manera natural.

Relació Catalunya-Espanya

La formació va plantejar una pregunta oberta als seus adherits sobre quines propostes farien en relació al futur polític de Catalunya. Les respostes van concloure que les bases donen «per superat» el model autonòmic i criden a replantejar l'organització territorial de l'Estat. A més, accepten el referèndum com a eina «útil» per sortir del bloqueig polític.

Segons el secretari general de la formació, les bases morades també constaten que la situació política catalana és «complexa» i que calen «reflexions àmplies i no reduccions inútils del debat».

Fachin va assegurar que el seu grup parlamentari té la intenció d'assistir a la cimera pel referèndum prevista per Junts pel Sí i la CUP, sempre i quan aquest sigui un espai per parlar d'un referèndum vinculant i amb reconeixement. El líder va afegir que «el referèndum ha de servir pel contrari: per crear la major força possible per donar veu a la ciutadania».

Lluita Iglesias-Errejón

Respecte a les lluites de poder a la cúpula de Podem, Fachin va considerar que les estratègies polítiques de Pablo Iglesias d'«estar al carrer» i d'Iñigo Errejón d'«interpel·lar també aquells que no hi són però se senten indignats», no són «incompatibles». A parer seu, totes dues posicions s'haurien de conjugar per respondre amb èxit a la «responsabilitat històrica de liderar l'oposició a la Triple Aliança (PP-PSOE-C's)» que entoma el partit. Així mateix, Fachin va assegurar que és positiu que al congrés estatal de Podem, previst per a principis d'any, s'enfrontin documents i posicions polítiques i no sols una pugna pels noms i les cares. A més, va ressaltar que emergeixen noves sensibilitats, més enllà d'Iglesias i Errejón, amb propostes organitzatives diferents, com la que encapçala l'andalusa Teresa Rodríguez.