El president del Govern, Carles Puigdemont, ha defensat que el seu "deure" com a cap de l'executiu és denunciar els greuges de l'Estat amb Catalunya. Puigdemont ha replicat així al portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que li ha retret que aprofités el lliurament dels Premis Ferrer Salat per dir, davant del rei i de la vicepresidenta, que l'Estat ha "negligit els seus deures envers Catalunya". "El president ha de fer la seva feina i, anant a un lloc on hi ha gent molt rellevant que escolta, no esmentar els greuges em semblaria un frau", ha afirmat Puigdemont. A més, ha defensat que és el punt de partida per poder dialogar amb la voluntat d'arribar a algun tipus d'acord. "Serà difícil abordar un diàleg si no ens mantenim en la defensa de les nostres reivindicacions", ha afegit. El president també ha justificat la seva absència a la pròxima conferència de presidents autonòmica perquè no en surten acords "de calat" i creu que Catalunya s'ha guanyat la "bilateralitat política".

El president ha estat l'encarregat d'inaugurar la XXI Jornada d'Economia de s'Agaró (Baix Empordà), des d'on ha replicat al portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo. Segons Puigdemont, la seva obligació com a president és, precisament, reivindicar els greuges que Catalunya pateix des de fa anys. "A més, no era un llista exhaustiu, podia ser molt més llarg però no es tractava de convertir-ho en un missal de greuges", ha detallat.

Puigdemont creu que seria un "frau" com a president si no aprofités la seva intervenció davant del rei i de la vicepresidenta del govern espanyol per fer escoltar les seves demandes. "S'han de poder dir les coses amb la voluntat d'arribar a algun tipus d'acord", ha afirmat el president que opina que aquest llistat de greuges és el punt de partida per iniciar qualsevol diàleg. "Com que fem una aposta clara pel diàleg i la negociació, ho hem de fer des del coneixement de la realitat, és molt difícil abordar un diàleg sense que puguem exigir a l'altra banda el reconeixement de les nostres reivindicacions", ha opinat Puigdemont.

En tot cas, ha recordat que els greuges no són nous. "Les denúncies no són noves, formaran part de l'agenda de negociació amb l'Estat si arriba", ha exposat. Per això, creu que els catalans "no entendrien" que tingués l'oportunitat de fer-les sentir a màxims responsables de l'estat espanyol i no l'aprofités. "Han d'entendre que la inversió de l'Estat no pot ser crònicament tan baixa, hi ha una cistella de coses que ja estan descrites, el president Mas va portar una llista de 23 punts i la meva ja és de 46", ha criticat.

L'absència a la conferència de presidents autonòmics

Abans de començar la intervenció de Puigdemont, la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, Anna Balletbò, l'ha interpel·lat i li ha demanat que "governi per a tots els catalans, també els que no són independentistes". Per això, li ha retret que no vagi a la pròxima conferència de presidents autonòmics i que "renunciï al diàleg" amb l'Estat.

Al seu torn, Puigdmont ha justificat la seva absència perquè, seguint la història d'aquest tipus de cimeres, no en surten acords "de calat" i, a més, "l'experiència ens diu que, en cas que hi hagi acords, passarien a incrementar la llista dels 46 punts".

"Sense haver-hi anat ni proposta res, ja ens han advertit, via Feijóo, que no pensen acceptar que pugui satisfer Catalunya, o sigui que ens estan dient que d'allà en sortirem insatisfets", ha argumentat el president, que diu que ha decidit no anar-hi per "no donar voltes a la sínia".

Carles Puigdemont reivindica que Catalunya s'ha guanyat ser tractada políticament de manera bilateral. "Sé que a la Constitució no hi encaixa aquesta bilateralitat, però políticament ens ho hem guanyat", ha afirmat. Així, el president insta l'Estat a reconèixer d'alguna manera aquesta situació. Puigdemont ha dit que si el president Mariano Rajoy el convoca hi anirà sense cap mena de dubte. "No he volgut fer un desaire, volem dialogar a partir del reconeixement i es poden fer avenços molt grans", ha conclòs.