Com a mínim 155 autobusos arribaran a Barcelona diumenge provinents d´arreu del país amb motiu de la concentració convocada per ANC, Òmnium i AMI sota el lema ´Per la democràcia. Defensem les nostres institucions´. Està convocada a les 12h a l´Avinguda Maria Cristina de la capital catalana. Segons han explicat els organitzadors a l´ACN, es calcula que es podran arribar als 170 autobusos. Està confirmada l´assistència de diversos representants polítics investigats com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l´expresident de la Generalitat Artur Mas, els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s´afegirà a la concentració des d´Amer (La Selva), on serà proclamat fill predilecte del municipi. El primer tinent alcalde de l´Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el quart tinent d'alcalde, Jaume Asens, representaran el consistori a la concentració.

El motiu de la convocatòria és fer costat a les institucions públiques catalanes i als representants electes que estan investigats per diferents causes relacionades amb el procés. Forcadell serà una de les protagonistes de la concentració després que el TSJC hagi admès una querella de Fiscalia contra la presidenta del Parlament per haver permès la votació al ple de les conclusions de la comissió d´estudi del procés constituent. Se l´acusa dels delictes de prevaricació i desobediència.

També hi seran presents representants polítics investigats judicialment per organitzar la consulta del 9-N, celebrada ara fa dos anys. L´expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers del seu govern Joana Ortega i Irene Rigau, es troben a un pas de seure al banc dels acusats després que el TSJC hagi desestimat els seus recursos. També se´ls acusa dels delictes de desobediència i prevaricació. Per la seva banda, l´exconseller de la Presidència i actual diputat al Congrés, Francesc Homs, podria ser jutjat pel Tribunal Suprem. Tot apunta que la cambra alta acceptarà el suplicatori que permetrà obrir un procés judicial contra Homs per aquests mateixos delictes.

Actualment, hi ha més de 400 causes obertes a municipis catalans contra regidors i alcaldes independentistes. L´alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha confirmat la seva assistència. Els Mossos la van detenir per portar-la als jutjats perquè declarés per mantenir l´estelada penjada durant les eleccions del 27-S i el 20-D. El regidor de Vic Joan Coma també assistirà diumenge a Barcelona. En el seu cas, està investigat per instar a la desobediència des del plenari del consistori.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s´afegirà a la concentració des d´Amer (La Selva). Participarà en una concentració a les 12h davant de l´ajuntament del seu poble natal acompanyat de l´alcalde i els regidors. Un acte que estarà presidit per una pancarta amb el mateix lema ´Per la democràcia. Defensem les nostres institucions´ que la concentració de Barcelona. El president català serà proclamat diumenge fill predilecte de la vila i se li lliurarà la medalla d´or del municipi.

El primer tinent alcalde de l´Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el quart tinent d'alcalde, Jaume Asens, representaran el consistori. L´alcaldessa Ada Colau no hi assistirà però sí que va participar a la concentració del passat 20 d´octubre davant del Parlament just després que la fiscalia presentés una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI han fet, aquest divendres, una crida als 'comuns' perquè defensin fins al final les institucions polítiques i el referèndum. En declaracions a Catalunya Ràdio el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat que Podem i Ada Colau s'impliquin a fons en el procés. "No entendríem que no estiguessin al costat de les institucions pròpies d'autogovern i a allò que fa referència al dret a decidir", ha dit Cuixart.