JxSí i PP han frenat avui al Parlament dos punts d'una moció que instava el Govern a modificar el tram autonòmic de l'IRPF per incrementar els tipus a les rendes més altes i modificar els impostos de patrimoni o de successions i donacions, propostes de PSC i que han defensat la CUP i SíQueEsPot.

La moció ha estat debatuda i votada en el ple del Parlament coincidint amb el context de negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, per als quals el Govern i CUP han consensuat ja un document amb propostes fiscals, fet que suposa un primer pas de cara a intentar que es desbloquegi la negociació sobre el conjunt dels comptes i aconseguir que es tramitin al Parlament.

Però avui, a la cambra catalana, Junts pel Sí i la CUP han evidenciat posicions diferenciades sobre fiscalitat, en la votació d'alguns punts d'una moció sobre política fiscal presentada pel PSC, en els quals s'havien acceptat algunes esmenes de la CUP.

En concret, JxSí i PPC han votat conjuntament per tombar, per exemple, un punt en què s'instava el Govern a modificar el tram autonòmic sobre l'IRPF amb l'objectiu de reduir els tipus mínims, suavitzar els tipus de les rendes mitges i incrementar els tipus de les rendes més altes.

Aquest punt -que només ha comptat amb el vot a favor dels grups d'esquerra del PSC, SíQueEsPot i la CUP, així com l'abstenció de C's- exigia a més que, "de manera prioritària, es modifiquessin l'escala i els tipus dels trams més elevats i s'eliminessin aquelles deduccions més regressives que només poden obtenir les rendes que, pel fet de ser altes, poden dur a terme una sèrie d'inversions".

Un altre punt que ha estat rebutjat amb el mateix posicionament dels grups ha estat el que emplaçava a modificar l'impost de successions i donacions per retornar als nivells d'ingressos del 2008, a partir d'una reducció "significativa i selectiva" dels beneficis fiscals derivats de la normativa catalana.

Com tampoc no s'ha donat el vistiplau de la cambra, aquesta vegada amb vots en contra de JxSí, C's i PPC, a modificar l'impost de patrimoni per gravar de manera més intensa els grans patrimonis, com a pas previ i transitori a l'establiment d'un impost de grans fortunes que greu també a persones jurídiques.

Tampoc no ha vist la llum -amb vot en contra de JxSí i abstenció de C's i CUP- un altre punt en el qual el Parlament instava el Govern a obrir un procés de diàleg amb tots els grups parlamentaris, amb caràcter previ a la presentació dels pressupostos del 2017.

En canvi, sí que ha prosperat per unanimitat de tot l'hemicicle un punt amb esmena de JxSí per "revisar els diversos beneficis fiscals aprovats mitjançant normativa autonòmica i eliminar o modificar aquells que són clarament regressius".

Entre d'altres punts que sí que han tirat endavant hi ha el d'instar el Govern a millorar la gestió tributària de l'impost sobre habitatges buits (només el PP s'hi ha oposat) o recuperar l'impost sobre dipòsits bancaris (PPC i C's en contra); i també millorar les figures impositives en imposició mediambiental, punt que ha prosperat i ha deixat sol JxSí com a únic grup en contra.

"Ara que estem en negociació de pressupostos, veurem on se situen, si al costat dels partits d'esquerra, de la CUP i la Plataforma Pobresa Zero, o al costat del PP", havia avisat durant el debat anterior la diputada del PSC Alícia Romero.

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha defensat el suport a alguns punts per la necessitat de "començar a parlar de política fiscal", però ha lamentat que s'abordin aquests impostos des d'una autonomia "limitada" i ha demanat "anar més enllà" de les "engrunes" i posar rumb cap a la "sobirania nacional, fiscal i econòmica".

En canvi, Carmina Castellví (JxSí) ha retret als socialistes que al Congrés "es veurà com permeten aprovar pressupostos amb 5.000 milions d'euros en retallades" i ha criticat que hagin estat rebutjades diverses esmenes presentades pel seu grup.