Un funcionari judicial ha lliurat la notificació del jutjat número 1 d'Osca en què adverteix al conseller de Cultura, Santi Vila, de possibles "responsabilitats penals" i una multa derivades de l'incompliment de no lliurar a l'Aragó les 44 obres d'art de Sixena que encara romanen al Museu de Lleida. La interlocutòria del 18 d'octubre d'aquest any informava, a més, que es desestimaven els tres recursos de reposició presentats per la Generalitat i el MNAC i que la resolució era ferma. El 26 de juliol d'aquest any la Generalitat va traslladar al Monestir de Santa Maria de Sixena les obres en litigi emmagatzemades al MNAC. "Quedo advertit de responsabilitats penals per complir les lleis del meu país", ha precisat Vila en un tuit.

El trasllat provisional de les 97 obres d'art en litigi el va ordenar el mateix jutjat el 12 de juny de 2016, a petició del govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena. La Generalitat i el MNAC van recórrer aquesta ordre de trasllat provisional però el 23 de maig de 2016 la jutgessa d'Osca va rebutjar el recurs i el 24 de maig, a través d'un decret, va posar data i va ordenar a traslladar a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben al Museu de Lleida i al MNAC el 25 de juliol.

Santi Vila s'exposa a "responsabilitats penals" per Sixena

Santi Vila s'exposa a "responsabilitats penals" per Sixena

Un dia després, el 26 de juliol, arribaven al Monestir de Santa Maria de Sixena les obres en litigi guardades al MNAC. Pel que fa a les 44 obres del Museu de Lleida, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha defensat en reiterades ocasions que han de romandre a Catalunya perquè estan catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni.

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda de dates 28 de gener de 1983 i 17 de desembre de 1992, i pel Museu Nacional, el 20 de juny de 1994. El jutjat d'Osca, però, va resoldre que no havien quedat demostrades aquestes compres.