La comissió del congrés del PSC encarregada de debatre la ponència marc del partit ha estirat avui per àmplia majoria una esmena que proposava celebrar una consulta acordada sobre la independència, plantejada per l'agrupació de Granollers, segons han explicat a Efe fonts socialistes.

El PSC celebra entre ahir i diumenge el seu XIII Congrés amb el títol "Catalunya, temps de canvi", i al llarg del dia d'avui ha iniciat els treballs a diverses comissions dividides en diferents àrees, que emetran els seus respectius dictàmens que seran al seu torn debatuts i votats en el ple del congrés i incorporats al full de ruta socialista dels pròxims anys.

Una de les principals comissions és la que debat la ponència marc del congrés, document que va centrar la polèmica per l'al·lusió al referèndum "a la canadenca" sobre la independència -pla B per si fracassés abans una reforma federal de la Constitució-, una opció que apareixia en l'esborrany del juny i que finalment ha estat suprimida del predictamen que ha arribat al congrés, com demanaven diverses esmenes presentades per sectors del partit.

Tal com estava previst, en el debat que s'ha dut a terme aquest matí a la comissió sobre la ponència marc -presidida per l'alcaldessa de l'Hospitalet (Barcelonès), Núria Marín-, el text definitiu de la ponència ha rebut el vistiplau unànime dels delegats, que han donat llum verda al fet que el document sigui ara portat al ple del congrés per a la seva aprovació definitiva.

Abans, no obstant això, s'han abordat també algunes esmenes i aportacions de federacions, agrupacions i militants, entre elles una de l'agrupació local de Granollers que ha despertat àmplia expectació entre els delegats.

L'esmentada esmena expressava que aquesta agrupació "comparteix i està d'acord amb la visió i projectes del partit en pràcticament tots els àmbits", com que la resposta a la "deriva independentista" de la Generalitat passa per un "canvi tant en les relacions Catalunya-Espanya com de la pròpia Espanya".

Si bé es deixava clar que aquest canvi ha de "conduir a un model federal" de l'Estat, l'esmena matisava que "a diferència del que diu la ponència marc, després de la fractura constitucional que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, (...) l'única via possible per resoldre aquesta situació i donar una sortida al problema d'encaix de Catalunya passa per una consulta al poble català".

"Una consulta amb pregunta clara i d'acord a la legalitat. Pensem que Catalunya ha de poder decidir si vol o no compartir un projecte amb la resta de pobles d'Espanya. Nosaltres ho volem, però no perquè des de l'Estat se'ns obligui o ens sentim sotmesos, sinó perquè sigui la voluntat dels catalans", sentenciava l'esmena.

Segons fonts consultades, l'esmena ha comptat únicament amb una desena de vots a favor, davant una majoria de vots en contra de l'abarrotada sala.

A més, no ha sumat tampoc els vots suficients per a almenys ser debatuda en el plenari del congrés, ja que ha aconseguit només 29 vots a favor, quan necessitava almenys 43 suports de delegats de la comissió.