El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha avisat avui Mariano Rajoy que només és possible "referèndum o referèndum" davant el repte secessionista a Catalunya i que a més en aquesta consulta només podrien votar els catalans, com només els britànics van votar en el "brexit" malgrat que afectava tota la UE.

"Senyor Rajoy, referèndum o referèndum. És a dir, o solució democràtica pactada o solució democràtica amb la legalitat internacional", ha subratllat Tardà res més pujar a la tribuna en la seva intervenció en el debat d'investidura.

Segons el seu parer, "no hi ha cap altra, només hi ha una solució democràtica al conflicte entre el Regne d'Espanya i Catalunya", davant de l'actuació del PP, que ha resumit en "autoritarisme, força i violència judicial".

Després de posar diversos exemples sobre referèndum pactats en altres països, ha assenyalat que en tots aquests casos van ser els ciutadans d'aquests llocs els que van decidir i "no tots els afectats".

Però, ha continuat, el PP "està en una altra sintonia" i participen d'una altra cultura política, "més semblant a la de Turquia amb els kurds" o a la Sèrbia de 1990, amb "autoritarisme, força i violència judicial".

Ha al·ludit als intents de diàleg dels últims presidents catalans i la resposta ha estat "recórrer al Tribunal Constitucional" i ha posat també l'exemple de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que pot ser jutjada, per donar compliment a l'aprovat a la Cambra, on radica la sobirania del poble.

Tardà s'ha referit a les apel·lacions a la Constitució que fa el PP, que "s'han carregat quan els ha interessat", com quan el Tribunal Constitucional, "corromput en les seves funcions per la seva absoluta falta d'imparcialitat", "es va carregar la voluntat nacional del poble de Catalunya expressada en referèndum" per l'Estatut.

Segons el seu parer, "ni tan sols amb l'ús de la força bruta" es vencerà a Catalunya, perquè ja no són els anys trenta del segle passat.

Ha acusat el PP de ser "més que demòcrates, nacionalconstitucionalistes", i per això fan ús de la "violència judicial", ja que hi ha 401 demandes judicials contra càrrecs electes catalans relacionats amb el "procés".

Tardà ha dubtat de la separació de poders de l'Estat, però, ha continuat, sí que forma part d'organismes de drets humans, per la qual cosa, si són jutjats aquests càrrecs per posar urnes per demanar la seva opinió als catalans, serà "un conflicte polític", que acabarà als tribunals internacionals de drets humans.

Després d'afirmar que a "més repressió més resposta pacifica i cívica" dels catalans, ha augurat que la llista dels imputats creixerà, perquè tenen "consciència i memòria" de la seva història.

"No acceptarem la castració química del Parlament -ha precisat- i si inhabilitessin a Forcadell, se la ratificarà en el càrrec".

Joan Tardà també ha aprofitat la seva intervenció per dir a Rajoy que malgrat que "16 milions de ciutadans van votar a partits que es van comprometre a impedir que vostè continués com a president", finalment serà investit.

"Doni les gràcies als grans poders econòmics i als bancs, a alguns grans mitjans de comunicació de la seva propietat, a Ciutadans, nascut per regenerar a una dreta espanyola que feia olor a naftalina, i, per descomptat, als barons del PSOE, que han venut als seus votants prèvia traïció als seus militants", li ha dit.

Ha arremès a més contra els dirigents del PSOE que han apostat per l'abstenció a Rajoy i els ha acusat de ser "titelles" que "s'han agenollat als poders fàctics via Felipe González".

Un capítol a part ha tingut la presidenta andalusa, Susana Díaz, a qui ha dit que en aquests anys han transitat del "dolor" que els produïa la "catalanofòbia" de socialistes com Juan Carlos Rodríguez Ibarra o Alfonso Guerra a la "total indiferència" davant el "nou anticatalanisme del segle XXI".

"Nosaltres continuarem donant vives a Andalusia lliure i republicana i seguirem proclamant vives a les repúbliques ibèriques", ha assegurat.