L'hospital General de Catalunya (HGC) està essent motiu d'enfrontament entre la Conselleria de Salut, al capdavant de la qual hi ha Toni Comín-proposat com a conseller per Esquerra Republicana- i l'empresa Quirónsalut, propietària del centre sanitari. Va ser Comín qui va obrir la caixa de trons quan va anunciar que la Generalitat volia comprar l'hospital. Immediatament va ser desmentit per l'empresa, que va assegurar que no hi havia negociacions i que no s'havia fet cap oferta per la compra.

La divergència de versions s'ha mantingut els darrers dies. La conselleria de Comín insistint amb la compra i la propietària de l'hospital negant-la de totes les maneres possibles i assegurant que el centre no està en venda.

Però les declaracions de Comín no han destapat només aquesta guerra -el temps dirà quina de les dues parts menteix-, sino que també han posat de manifest les diferències entre els dos socis de Junts pel Sí i del Govern de la Generalitat, PDECat (antiga Convergència) i Esquerra Republicana de Catalunya. Comín té coll avall que vol comprar l'Hospital General de Catalunya i compta amb el suport del vicepresident del Govern i cap de files d'ERC, Oriol Junqueras. De fet, és ell el que, arribat el moment, hauria de buscar els diners -s'ha xifrat en uns 50 milions d'euros- per comprar l'Hospital General.

L'antiga CDC no ho veu gens bé. L'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa (PDECat), ha estat l'encarreada de saltar a la jugular de Comín acusant-lo d'anar per lliure i no haver consensuat la decisió amb els alcaldes, agents socials, sindicats i el mateix sector. Conesa, alcaldessa del municipi on està ubicat l'HGC, no s'ha mossegat la llengua i li ha recriminat al conseller que «no es pot gestionar el sistema sanitari a cop de titular», paraules que no amaguen el malestar de l'antiga Convergència amb els seu socis d'ERC.

La sanitat els manté enfrontats i aquest no és l'únic exemple. Una setmana abans de la polèmica, una altra càrrec del PDECat, la portaveu de Salut de Junts pel Sí, Montserrat Candini, va qüestionar obertament el model sanitari que aplica Comín dient que «la seva àrea d'influència ve més marcada per acontentar l'esquerra que el pacient».

El debat arriba en plena discussió entre els dos partits sobre si s'ha de reeditar Junts pel Sí de cara a une properes eleccions catalanes. Les enquestes els anuncien que tenen molts números de perdre si es presenten en solitari. Aquestes mateixes enquestes els indicarien que un dels punts clau de la derrota podria ser la gestió del Departament de Salut que està duent a terme Toni Comín.

Sens dubte han començat a créixer les veus que veuen impossible una reedició del pacte electoral PDECat-ERC amb dues polítiques sanitàries totalment oposades. El dilema està servit: o es posen d'acord en el model de salut a aplicar des del govern de la Generalitat, o estan comdemnats a un fracàs electoral. La compra, o no, de l'Hospital General de Catalunya hi tindrà molt a dir.