El Departament d'Ensenyament ha atorgat a 55 joves catalans els Premis Extraordinaris de Batxillerat, que reconeixen l'excel·lència de l'alumnat en la realització d'aquesta etapa educativa. Els guardons, que s'han entregat aquest dilluns a la tarda, han estat lliurats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. Els guanyadors quedaran exempts de les taxes universitàries durant el primer curs, obtindran una plaça gratuïta durant el curs que ve a l'Escola Oficial d'Idiomes i una estada en un centre de recerca de referència. A més, poden optar al Premi Nacional de Batxillerat que atorga el Ministeri d'Educació entre els guanyadors de la resta de l’estat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en el marc de la cerimònia que "l'excel·lència educativa" és "una de les prioritats del Govern" i ha fet notar que el Govern treballa per desenvolupar "al màxim" les capacitats de l'alumnat català per "construir una societat millor, més culta, més cohesionada i més justa", de manera que generi estudiants "actius, emprenedors, motivats, creatius, perseverants i també resilients".

Puigdemont també ha destacat el "molt bon sistema educatiu" català, tot i "les mancances que ens conjurem per anar superant". A més ha afegit que "tenim bones escoles i un molt bon professorat que fa una molt bona feina, en circumstàncies sovint no fàcils"

En aquest sentit, el president ha destacat que les dades sobre educació a Catalunya assenyalen que hi ha una escola "altament equitativa" amb un model educatiu "d'èxit". En aquest sentit ha destacat que en deu anys s'ha reduït l'abandonament escolar prematur "14 punts" i que s'ha aconseguint una taxa de graduació "del 88%" dels alumnes d'ESO amb millores de resultats a "totes les matèries avaluades".

Un estímul per a l'alumnat

Pel que fa als premis, els alumnes guardonats han fet unes proves comunes que es van dur a terme el 28 de juny passat en diferents centres educatius d'arreu del país. Entre d'altres havien de fer un comentari de text o respondre de forma escrita a qüestions relacionades amb la primera llengua estrangera que cursa l'alumne. Les proves puntuen sobre 40 i el mínim requerit per obtenir un Premi Extraordinari de Batxillerat és de 34 punts.

Per accedir a les proves els alumnes han d'haver cursat i superat els dos cursos de batxillerat, haver finalitzat aquest estudis a Catalunya i tenir una qualificació mitjana de tot el batxillerat igual o superior a 8,75. Des d'Ensenyament es destaca que els premis són "un estímul" per a l'alumnat i "una mostra de la constància i compromís" pel treball "compartit" amb el professorat i les famílies.