El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera "inadmissible i contrària a la voluntat democràtica dels catalans" l´actuació de la fiscalia de proposar una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per suposats delictes de prevaricació i desobediència. En un discurs aquest dilluns a la prestigiosa universitat Sciences Po de París, Puigdemont ha lamentat que "Catalunya està indefensa jurídicament" i que els polítics independentistes pateixen una "persecució judicial". El president de la Generalitat també ha assegurat que la "nul·la disposició al diàleg i la negociació davant el procés català evidencia la poca maduresa política de l´Estat espanyol".

El president de la Generalitat ha pronunciat aquest dilluns la conferència ´Quin futur per Catalunya a Europa?´, a la universitat Sciences Po de París, una intervenció que va haver suspendre el març per l´accident de Freginals. Coincidint amb el dia en què la Fiscalia General de l´Estat ha encarregat al Fiscal Superior de Catalunya que es querelli contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per prevaricació i desobediència, Puigdemont ha lamentat la "persecució judicial als polítics catalans" que defensen el procés d´independència.

En la seva intervenció, Puigdemont ha lamentat la "invasió legislativa constant" per part d´un "Tribunal Constitucional a les ordres del govern espanyol" i que "vulnera la més elemental separació de poders". "Un tribunal presidit per un exmilitant del PP, integrat per una majoria de magistrats afins a aquest partit, i una minoria afins al PSOE", ha recordat.

Puigdemont ha volgut destacar que el procés català és "totalment pacífic i democràtic" i que "en tot moment es garantirà la seguretat jurídica" dels ciutadans, els empresaris, treballadors o inversors. Ara bé, el president de la Generalitat ha advertit que el marc jurídic "ha d´estar al servei de la democràcia, i no pas a l´inrevés". Segons Puigdemont, el Govern mai renunciarà al diàleg "amb l´Estat espanyol, la UE i la comunitat internacional", però "la resposta" al conflicte "no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d´Europa, per la incompareixença de l´Estat espanyol".

Puigdemont ha remarcat a París que el seu govern vol impulsar un "acte d´aprofundiment democràtic, que no va de nacionalisme". "Quan el referèndum el reclama àmpliament i de forma constant un parlament per resoldre un conflicte concret, és un instrument adequat", ha destacat el president de la Generalitat. Puigdemont ha dit que Catalunya vol ser un nou estat "en el marc de la UE" i ha descartat "cap altre escenari que no sigui aquest". "Els catalans som i serem europeus. La UE és la nostra família política, una llar on ens sentim còmodes i amb qui compartim referents, valors i principis", ha dit el cap de l´executiu, afegint que els catalans volen ser "partícips en primera persona" del projecte de construcció europea.

Puigdemont ha defensat que la independència de Catalunya "és una aspiració legítima, com ho ha estat la de molts altres països que han esdevingut independents les darreres dècades". "Cap d´ells, per cert, s´ha volgut fer enrere. Ara volem la nostra oportunitat", ha afirmat el president de la Generalitat, que ha destacat que els catalans plantegen el procés "amb exemplaritat, democràcia, pacíficament, amb civisme i respecte, no com un problema, sinó com una oportunitat".