La Mesa del Congrés va qualificar ahir amb l'oposició dels dos vocals de Podem el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per actuar contra el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat Francesc Homs per un delicte de desobediència per la consulta sobiranista del 9-N.

Segons fonts parlamentàries, els dos membres que Units Podem té a la Taula (Gloria Elizo i Marcelo Expósito) es van oposar a tramitar el suplicatori d'Homs i van sol·licitar que es faci constar aquest rebuig en l'acta. Dirigents de Podem com Pablo Iglesias ja havien avançat que s'oposarien a la concessió del suplicatori, en entendre que no cal jutjar un polític per treure les urnes al carrer i no caldria convertir en un problema judicial un assumpte polític.

A aquestes tesis es van oposar la resta de membres de la Mesa, que entenen que el Congrés no pot oposar-se a la petició en respecte de la separació de poders.

Una vegada que la petició de suplicatori d'Homs ha passat el primer filtre de la Mesa, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ho remetrà ara a la Comissió de l'Estatut del Diputat, que té un termini màxim de 30 dies per emetre un dictamen sobre la qüestió, prèvia audiència amb l'interessat. Acabada la feina de la Comissió, la sol·licitud del suplicatori serà sotmesa a votació en el primer ple ordinari del Congrés. Quan tingui el vistiplau del ple, la Sala Segona del Tribunal Suprem ja podrà procedir penalment contra Homs.

El mateix Homs va criticar ahir que el PSOE donés suport al seu suplicatori perquè pugui ser jutjat «per haver ajudat a posar urnes» quan aquest partit «va votar en contra que es pogués jutjar José Barrionuevo per la seva implicació en els GAL». En declaracions al Congrés, Homs va lamentar la «doble vara de mesurar» que, va afirmar, aplica el PSOE en aquest assumpte. «El PSOE té aquesta doble vara de mesurar, quan es tracta del GAL i de Barrionuevo volien que no fos jutjat i quan es tracta d'urnes i de processos participatius estan disposats a que això es jutgi», va assenyalar Homs.

També des del govern català, la portaveu Neus Munté va recriminar al PSOE que «defensés el terrorisme d'Estat» dels GAL però doni l'esquena a Homs. «Potser per a alguns és més fàcil defensar els promotors del GAL, per tant el terrorisme d'Estat, que als que promouen la democràcia», va dir. Segons Munté, el procés judicial obert contra els promotors del 9-N «interpel·la absolutament tots els qui defensin la democràcia».